Greutatea si forma corpului ne preocupa aproape pe toti. Unii dintre noi o fac din motive legate de sanatate, altii din motive estetice, sau ambele. Iar oamenii reactioneaza diferit atunci cand se tem de luarea in greutate: unii gasesc singuri solutii potrivite pentru a o controla, altii apeleaza la specialisti (nutritionist, psiholog, antrenor), iar altii pot dezvolta o tulburare de alimentatie.
Cele mai frecvente tulburari de alimentatie sunt bulimia si anorexia.
Cateodata, preocuparea pentru silueta devine frica obsesiva de a nu ne ingrasa. Persoana traverseaza reprize repetitive de supraalimentare (ingerarea episodica si necontrolata intr-o perioada scurta de timp a unor alimente). Apoi, pentru a-si controla greutatea, recurge la diverse strategii: isi provoaca varsaturi si/sau se abtine sa manance, in ciuda senzatiei de foame, abuzeaza de laxative, diuretice, sau medicamente sau face exercitii fizice dese si intense. In acest caz, diagnosticul este cel de bulimie nervoasa.
Care este cauza mentinerii bulimiei?
Principala cauza a mentinerii bulimiei nervoase este importanta exagerata pe care pacientul o acorda siluetei si greutatii. Dietele si diversele moduri de evaluare a propriei siluete (sau de evitare a autoevaluarii), decurg din aceasta supraevaluare a importantei aspectului fizic.
Singurul comportament care nu apare direct din cauza acestei supraevaluari este mancatul compulsiv. Acesta se produce in principal din cauza restrictiilor alimentare pe care persoana si le impune ca principii si care tind sa fie urmate de aderarea la diverse diete. Practic, in loc sa se ghideze dupa reguli generale in alimentatie pacientii fac tot posibilul sa adere la o multitudine de reguli specifice si dificil de urmat iar, atunci cand, aproape inevitabil, le incalca, au reactii emotionale intens negative. Pacientii percep chiar si cele mai mici incalcari ale acestei multitudini de reguli restrictive drept dovezi ale lipsei de autocontrol. Riscul de suicid este crescut la persoanele cu aceasta problema.