Pentru tratamentul cleptomaniei intr-un mod corect si eficient, si pentru preintampinarea recaderii este nevoie de ajutor specializat.
Tratamentul cleptomaniei va intari persoana care sufera de aceasta afectiune sa aiba control asupra impulsurilor sale de aceasta natura.
Cleptomania este o stare de sanatate mintala, nu un defect de caracter, si trebuie sa te apropii de cel care are aceasta problema si sa incerci sa ii oferi suportul, fara sa-l invinuiesti sau sa-l acuzi.
Complicatiile cleptomaniei
Lasata netratata, cleptomania poate duce la probleme grave de ordin familial, financiar, emotional, legal sau legate de locul de munca.
De exemplu, cine fura stie ca acest lucru este gresit, dar se simte lipsit de putere in fata acestui impuls, astfel incat se simte coplesit de vinovatie, rusine, ura de sine si umilinta.
Stie ca daca nu ar mai fura ar duce o viata normala, integra si acest lucru il face sa fie confuz si suparat pe acest furt compulsiv.
Iata cateva exemple de complicatii pe care cleptomania le poate provoca sau la care se poate ajunge:
- Jocuri de noroc sau cumparaturi compulsive
- Arestari pentru furtul din magazine
- Pedeapsa cu inchisoarea
- Abuzul de alcool si de substante
- Tulburari de alimentatie
- Depresie
- Anxietate
Tratamentul cleptomaniei
Cu cat incepi tratamentul mai devreme, cu atat vei reusi mai bine sa previi consecintele negative ale cleptomaniei.
Cu toate ca frica, umilirea sau rusinea te pot determina sa nu cauti un tratament, este important sa obtii ajutor.
Tratamentul cleptomaniei pe cont propriu nu are efecte durabile si exista un risc mare de recadere.
Tratamentul implica de obicei medicamente si psihoterapie, uneori si grupuri de ajutor.
Cu toate acestea, nu exista niciun tratament standard, iar cercetatorii inca incearca sa inteleaga ce functioneaza cel mai bine.
Anumite medicamente pot ajuta, in functie de situatia ta concreta si daca ai si alte tulburari mintale, cum ar fi depresia sau tulburarea obsesiv-compulsiva.
O forma de psihoterapie numita terapia cognitiv comportamentala ajuta la identificarea credintelor si comportamentelor negative si nesanatoase si inlocuirea lor cu unele pozitive si sanatoase.
Tratamentul cleptomaniei prin terapie cognitiv comportamentala poate include tehnicile urmatoare pentru a te ajuta sa depasesti impulsurile de a fura:
- Sensibilizarea inversa. Persoana se vizualizeaza furand si apoi se confrunta cu consecintele negative, cum ar fi arestarea.
- Terapia aversiva. Persoana trece prin tehnici mai putin dureroase, cum ar fi sa-si tina respiratia atunci cand simte impulsul de a fura.
- Desensibilizrea sistematica. Persoana efectueaza tehnici de relaxare si se vizualizeaza avand autocontrol asupra impulsului de a fura.
Pentru a evita recaderea, asigura-te ca urmezi corect tratamentul cleptomaniei.
In cazul in care simti imperios nevoia de a fura, ia legatura cu medicul sau cu psihoterapeutul tau, cu o persoana de incredere sau cu grupul de suport.
Citeste aici despre CLEPTOMANIA, O TULBURARE GRAVA DE SANATATE MINTALA. IATA CAUZELE SI SIMPTOMELE
Cum te poti ajuta singur?
- Urmeaza planul de tratament.
- Informeaza-te mai mult despre cleptomanie.
- Descopera ceea ce te motiveaza.
- Obtine un tratament pentru abuzul de substante sau pentru alte probleme de sanatate mintala.
- Descopera alte mijloace de a te simti bine, de a te relaxa. Pot ajuta mult tehnicile de management al stresului, meditatia, yoga, etc.
- Concentreaza-te intotdeauna pe obiectivul tau, chiar daca recuperarea dureaza mai mult.