Iata ce poti lua in considerare atunci cand observi ca nu poti schimba un obicei!
- Simti ca nu ai puterea vointei?
In primul rand, cercetarile recente pun sub semnul intrebarii unele dintre ideile timpurii privind puterea de vointa. Unele dintre aceste studii au aratat ca puterea vointei este, intr-o oarecare masura, mostenita genetic; alte studii au sustinut ca vointa este ea insasi un mit.
Chiar si studiile care recunosc puterea vointei ca fiind reala au avut tendinta sa constate ca oamenii care au exercitat mai mult control de sine, adica care au incercat puterea vointei, nu au avut de fapt mai mult succes in indeplinirea obiectivelor lor – de fapt, cu cat depuneau mai mult efort, cu atat se simteau mai epuizati.
A te chinui si a avea acea putere a vointei ar putea ajuta pe termen scurt (sau cel putin sa te faca sa simti ca faci ceva), dar este putin probabil sa functionezi pe termen lung epuizat si chinuit.
- Inlocuire
Daca aveti pofta de X, faceti Y in schimb.
De exemplu, daca doresti sa renunti la fumat, dar doresti si ai pofta de o tigara, mananci bomboane in loc sa iti aprinzi tigara. Acest lucru functioneaza pentru un subset de oameni, dar dupa cum au aratat cercetarile recente, este posibil sa nu dezradacineze pofta insasi. Bucla de obisnuinta ramane intacta – comportamentul este pur si simplu schimbat in ceva mai sanatos. Deoarece bucla de obisnuita este inca acolo, acest lucru face, de asemenea, mai probabil ca vei cadea in vechiul obicei la un moment dat in viitor.
Inlocuirea este, de asemenea, o strategie sugerata pentru a fi utilizata in tratarea stresului si anxietatii. De exemplu, atunci cand esti anxios, distrage-ti atentia uitandu-te la imagini cu bebelusi pe retelele de socializare. Acest lucru nu va rezolva anxietatea, iar creierul nostru incepe sa se oboseasca cu aceste tactici.
3. Aranjarea mediului
Daca esti tentat sa mananci inghetata, nu pastra inghetata in congelator. Mai multe laboratoare de cercetare care studiaza pregatirea unui mediu in schimbarea unei obisnuinte au descoperit ca persoanele cu un bun control de sine au tendinta de a-si structura viata astfel incat sa nu fie nevoie sa ia decizii de autocontrol, in primul rand, motiv pentru care, rutina si crearea rutinei este mult mai benefica in schimbarea unui obicei, decat pregatirea mediului. Obisnuinta de a face miscare in fiecare dimineata sau de a cumpara alimente sanatoase face ca mentinerea in forma si gatitul sanatos sa fie o rutina, deci este mai probabil sa ramanem ancorati in el.
4. Mindfulness
Jon Kabat-Zinn, care a dezvoltat programul Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), defineste mindfulness ca fiind „constientizarea care apare prin acordarea atentiei intentionate, in momentul prezent, fara judecata”. Practic, Kabat-Zinn arata doua aspecte ale experientei de mindfulness: constientizarea si curiozitatea.
Sa despachetam putin asta. Creierul reactioneaza la intarirea pozitiva si negativa pentru a determina ce sa facem si apoi el este foarte priceput in a transforma acel comportament intr-un obicei. Daca nu stii ce sa faci sau cum sa faci ceva, vei continua sa faci acel lucru in mod obisnuit. Kabat-Zinn descrie acest lucru in termeni de operare pe pilot automat. Daca ai parcurs acelasi drum de o mie de ori, devine obisnuinta.
Cresterea gradului de constientizare prin atentie ajuta sa recunoastem buclele de obisnuinta in timp ce acestea chiar au loc, mai degraba decat sa ne trezim la final, cand obisnuinta deja a actionat si nu mai avem ce sa facem pentru a o opri, cand vine vorba de o obisnuinta negativa.
Dupa ce devenim constienti si atenti la buclele de obisnuinta – cand suntem pe pilot automat – putem deveni curiosi despre ce se intampla cu noi. De ce fac asta? Ce a declansat comportamentul? Ce rasplata primesc cu adevarat din asta? Vreau sa fac asta in continuare?
Curiozitatea este o atitudine cheie care, atunci cand este asociata cu constientizarea, ajuta sa schimbam obiceiurile. Curiozitatea este cheia pentru a fi deschis si receptiv la schimbare. Cand suntem blocati in vechile bucle de obisnuinte, nu suntem deschisi la crestere si evolutie prin curiozitate.
Modul in care putem sa oprim aceste bucle?
Nu facem nimic, doar stam acolo si analizam! Pare paradoxal? Ei bine, e un paradox simplu, dar puternic pentru a schimba o astfel de bucla!
Spre exemplu, daca un pacient de-al meu devine nelinistit sau ingrijorat in timp ce se afla in biroul meu si imi povesteste o situatie dramatica prin care a trecut, as putea sa ma las prins in acea contagiune sociala si sa devin anxioasa sau ingrijorata („Oh, nu, acest lucru este foarte serios. Voi putea sa-l ajut, oare? ”).
De ce? In primul rand, daca incep sa ma las coplesita de anxietate si cortexul meu prefrontal are „probleme de gandire”, as putea sa reactionez in modul meu obisnuit la propria anxietate si sa intru in tiparul de a incerca sa-mi „repar” pacientul. De obicei, acest lucru duce la inrautatirea lucrurilor, deoarece pacientul meu nu simte ca l-am inteles sau solutia nu este cu adevarat buna, deoarece nu am ajuns la cauza principala a ceea ce il facea pe el sau ea anxios (pentru actionam din pozitia mea si nu din a lui).
Mai degraba, fiind acolo, ascultandu-mi profund pacientii, fac adesea cel mai bun lucru pe care il pot face pentru ei in acel moment: empatizarea, intelegerea si conectarea la suferinta lor.
Instinctul meu, care este sa fac ceva pentru a-mi repara atunci pacientul, este o bucla de obisnuinta (bine intentionata, dar gresita) pe care o pot observa pur si simplu. Observarea acelui instinct – lasandu-l sa se ridice din constiinta mea inainte sa se estompeze – este cu adevarat singura „actiune” necesara si, ironic, cea mai eficienta.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.