Faptul ca marijuana este legala in 33 de state, recreativ sau medicamentos, a facut ca multi oameni sa creada ca sunt in siguranta daca consuma. Cu toate acestea, studiile sugereaza ca marijuana poate avea impact negativ asupra sanatatii fizice si mintale.
O preocupare tot mai frecventa in literatura de specialitate face referire la dependenta si sevraj.
In prezent, tulburarea de consum de canabis afecteaza aproximativ 4 milioane de oameni in SUA.
Ce este sevrajul in urma consumului de marijuana?
Sevrajul apare atunci cand exista simptome negative specifice, atat fizice cat si psihologice in urma opririi consumului de marijuana.
Exista o multime de conceptii gresite atunci cand vine vorba de utilizarea marijuanei, iar una dintre cele mai mari este credinta eronata ca nu este posibil sa devenim dependenti de canabis si ca este destul de usor sa te opresti in orice moment. Lucrurile nu stau intotdeauna asa.
Indiferent daca folosim marijuana in scop recreativ sau in scopuri medicale, este posibil sa devenim dependenti de marijuana atunci cand exista o utilizare regulata. De fapt, potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), 1 din 10 americani care folosesc marijuana vor deveni dependenti.
Daca utilizezi in mod regulat marijuana si doresti sa renunti, iata la ce sa te astepti si iata care sunt optiunile de tratament!
Simptomele sevrajului difera de la o persoana la alta, iar unele pot fi mai severe decat altele.
Iata care sunt cele mai frecvente!
Pofta incontrolabila pentru consum
Dureri de cap
Modificari ale apetitului
Schimbarile ale starii de spirit, de ex. simptome crescute de depresie
Iritabilitate
Dificultate in adormire
Dureri de stomac
Frisoane
Neliniste
Vise stranii
Experienta sevrajului depinde de o varietate de factori, inclusiv starea generala de sanatate a individului care foloseste substanta, cat de des si de cat timp a fost utilizata si, eventual, de sexul biologic al unei persoane. Un studiu din 2016 a constatat ca femeile pot prezenta un numar mai mare de simptome de sevraj la o intensitate mai mare comparativ cu barbatii.
Cat timp dureaza sevrajul marijuanei?
Simptomele de sevraj apar, de obicei la o saptamana dupa ce un individ care a folosit marijuana zilnic (sau aproape zilnic) de cel putin cateva luni se opreste brusc. Cu cat o persoana fumeaza mai mult marijuana, cu atat creierul devine dependent de delta-tetrahidrocannibol (THC) – ingredientul principal psihoactiv. In timpul sevrajului de la marijuana, organismul trebuie sa se readapteze de la alimentarea regulata de THC.
Conform Centrelor de Adictie Americane, cercetarile care au investigat cursul tipic al simptomelor arata ca este o cronologie destul de exacta a evolutiei simptomelor. Simptomele vor incepe probabil in termen de 1 saptamana dupa oprire, vor dura termen de 10 zile si apare un varf de intensitate, in urma caruia va exista o scadere constanta pe o perioada de 10-20 de zile.
Unele persoane pot suferi sindrom de sevraj post-acut care dureaza undeva intre 6 luni si 2 ani.
Simptomele sindromului variaza, dar pot include depresia, modificarile de dispozitie si durerea cronica. In acest caz, este vital sa consulti cu un profesionist in sanatate mintala.
Ce poti face pentru a face fata simptomelor de sevraj?
Daca intentionezi sa reduci consumul de marijuana, incearca o reducere treptata pentru a minimiza simptomele de sevraj. Realizarea unor schimbari de stil de viata poate contribui, de asemenea, la usurarea tranzitiei.
Iata cateva lucruri pe care le poti face:
Continua sau incepe exercitiile fizice.
Dormi suficient, mergi la culcare si trezeste-te in acelasi timp in fiecare noapte pentru a crea un ciclu de somn obisnuit.
Cere ajutor daca ai nevoie.
Incearca meditatia care te va ajuta sa te relaxezi si sa scapi de stres
Daca simptomele de sevraj sunt mult prea intense si nu le poti face fata de unul singur, apeleaza la ajutor specializat!
Care este tratamentul utilizat in caz de sevraj?
Medicament aprobat cum ar fi un anxiolitic in combinatie cu un antidepresiv si sau somnifer daca te confruti cu insomnia.
Centre si programe de reabilitare
Daca ti se pare dificil de unul singur, exista o serie intreaga de centre si programe de reabilitare care iti pot oferi motivatie, sprijin si indrumare atunci cand decizi sa opresti sa folosesti marijuana. Centrele de detoxifiere sunt concepute pentru a te ajuta in etapele initiale ale sevrajului, in timp ce programele de ambulatoriu intensiv ofera multiple intalniri si sesiuni pe saptamana cu profesionistii din domeniul sanatatii mintale.
Orientare si asistenta pentru sanatate mintala
Consilierii sau terapeutii in domeniul sanatatii mintale pot oferi asistenta in timpul sevrajului de marijuana si te pot ajuta sa intelegi si sa navighezi la cauzele de baza care te-au determinat sa devii dependent in primul rand. Participarea la grupuri de asistenta poate fi, de asemenea, o modalitate excelenta de a ramane pe drumul inceput atunci cand renunti la marijuana si este si un mijloc de conectare cu alte persoane aflate in aceeasi situatie ca dumneavoastra.
In timp ce simptomele de sevraj nu pot pune viata in pericol, ele pot fi neplacute si provocatoare.
Daca tu sau o persoana pe care o cunosti se confrunta cu sevrajul rezultat in urma opririi consumului de marijuana sau daca doresti sa faci un prim pas catre o stare de bine psihologica, noi te putem ajuta!
Apeleaza la specialistii nostri in dependente!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.