Ortorexia este o obsesie nesanatoasa pentru alimentatia „sanatoasa”.
Iata cum arata un tip mai putin obisnuit de tulburare de comportament alimentar!
Cand ne gandim la o alimentatie sanatoasa, probabil ca avem idei de diete echilibrate, fructe si legume proaspete, cereale integrale, alimente prelucrate limitat si alegeri benefice ale stilului de viata, cum ar fi sa alegem sa mancam alimente ecologice, sa evitam aditivii chimici si sa sustinem agricultura, ori de cate ori posibil.
Ce se intampla daca ti-as spune ca pentru unii oameni – cei care duc ideea unei alimentatii sanatoase la extrem – un astfel de stil de viata poate duce la o forma de tulburare de comportament alimentar?
Cand alimentatia sanatoasa devine o problema
Ortorexia nervoasa, un termen creat de medicul american Steven Bratman, MD in 1977, este caracterizata prin o obsesie nesanatoasa pentru calitatea alimentelor in dieta zilnica. Din greaca, termenul de ortorexie nervoasa inseamna literalmente „dieta corecta”.
Deoarece obezitatea care provine din consumul a prea mult zahar, grasimi, calorii si procesare in dieta americana este practic considerata o urgenta nationala, s-ar putea sa te intrebi de ce sau cum ar putea fi acest lucru o problema de comportament alimentar.
Dar, desigur, cum probabil ai intuit, acest model nu este o alimentatie sanatoasa si, in sine, este o problema. Este o problema atunci cand o dorinta de alimentatie sanatoasa se transforma dintr-un stil de viata aparent pozitiv, intr-un drum periculos, obsesiv fata de consumul de alimente sanatoase. Este o problema atunci cand provoaca perturbari majore pentru bunastarea si viata sociala. Poate rezulta in malnutritie si, uneori, pot aparea probleme cardiace si alte probleme asociate cu malnutritia. Izolarea sociala si interferenta cu relatiile interpersonale apar atunci cand cineva cu ortorexie incepe sa se puna pe un „piedestal nutritional” si priveste in jos pe cei care nu respecta acelasi stil de viata restrictiv.
Termenul de ortorexie nervoasa nu este recunoscut oficial ca o tulburare alimentara in Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale (DSM-5) sau de catre Asociatia Americana de Psihiatrie. S-au facut multe cercetari cu privire la ortorexie, dar clasarea si definitia acestei afectiuni sunt inca dezbatute. Medicii si profesionistii din domeniul sanatatii mintale pot descrie persoanele care traiesc cu ortorexie ca avand o obsesie nesanatoasa pentru calitatea alimentelor pe care le consuma, dar indrumarile si instrumentele pentru diagnosticarea si tratarea afectiunii nu au fost standardizate.
Ortorexia nervoasa poate trece cu usurinta neobservata, deoarece nu pare neobisnuit sa fii „obsedat” de alimentatia sanatoasa intr-o perioada in care cercetatorii, profesionistii din domeniul sanatatii, producatorii de produse alimentare si mass-media par sa schimbe in mod constant definitia unei diete sanatoase. Ortorexia nervoasa difera, de asemenea, de tulburarile de comportament alimentar mai cunoscute si mai recunoscute, cum ar fi bulimia nervoasa si anorexia nervoasa, care se caracterizeaza mai mult printr-un consum nesanatos al cantitatii de alimente, precum si printr-o perceptie nesanatoasa a greutatii si imaginii corporale, decat starea sau sursa alimentelor consumate. Dar cercetatorii au descoperit ca cei care sufera de ortorexie impartasesc multe din aceleasi trasaturi psihologice si de comportament cu cei care sufera de alte tulburari de comportament alimentar.
Simptomele ortorexiei
Cei care sufera de ortorexie nervoasa sunt alimentati de dorinta de a consuma alimente pure si sanatoase, obsedati fiind sa mentina o dieta perfecta si nu neaparat o greutate ideala. Cei cu ortorexie pot refuza sa manance orice aliment care contine orice considera nesanatos sau impur, cum ar fi arome artificiale, culori sau conservanti, grasimi, zahar sau sare, pesticide, organisme modificate genetic, animale sau produse lactate. In timp ce aceasta poate fi o abordare normala pentru unii oameni, daca suferi de ortorexie, atitudinea si comportamentul fata de a manca o dieta ”curata” este obsesiv si exagerat.
Iata care sunt manifestarile pe care le poti avea atunci cand suferi de ortorexie nervoasa:
Poti:
Avea ganduri obsesive asupra efectelor alimentelor pe care le mananci in ceea ce priveste afectiunile medicale, cum ar fi astmul, anxietatea, alergiile sau tulburarile digestive si inclusiv afectiunile care nu au fost diagnosticate.
Limita sever tipurile de alimente pe care le mananci, deoarece consideri atat de multe alimente inacceptabile pentru dieta ta.
Folosi cantitati semnificative de probiotice, remedii naturiste si alte suplimente despre care se crede ca ar avea efecte sanatoase asupra organismului.
Avea preocupari irationale cu privire la prepararea alimentelor, la tehnicile de spalare a alimentelor si la sterilizarea ustensilelor.
Experimenta reactii emotionale puternice la alimente, cum ar fi:
Sentimente de satisfactie si fericire din alimentatia sanatoasa, pura
Sentimente de vinovatie atunci cand consumi alimente care nu sunt considerate sanatoase si pure
Timp excesiv petrecut gandindu-te la alimente si consumul alimentelor
Planificarea regulata avansata a meselor, sentimente de vinovatie si nemultumire atunci cand mesele nu sunt planificate in avans
Ganduri de critica la adresa altora care nu urmeaza planuri alimentare sanatoase si pure
Evita sa mananci mancare departe de casa sau mancare care nu e pregatita in bucataria de acasa, deoarece nu vei putea respecta cu usurinta planul de alimentatie sanatoasa
Evitarea alimentelor cumparate sau preparate de altii
Distantarea de prieteni si familie care nu impartasesc aceleasi credinte pe care le ai despre mancare
Depresie
Modificari ale dispozitiei
Sentimente de rusine
Dezgustul
Izolare sociala
Atunci cand comportamentele compulsive si preocuparile mintale pentru alimentatia sanatoasa incep sa-ti afecteze calitatea vietii, poti ajunge sa suferi de pierderi in greutate severe, de malnutritie sau de un alt tip de afectiune medicala bazata pe restrictii severe de alimentatie.
In plus, ortorexia poate cauza probleme in viata sociala, academica sau profesionala. Daca suferi de ortorexie, este posibil sa suferi si de o stima de sine negativa, imagine corporala negativa si sa devii obsesiv si dependent de stilul tau de viata alimentar sanatos, pana la punctul de izolare sociala.
Testeaza-te si vezi daca te confrunti cu ortorexia nervoasa!
Daca recunosti la tine semne sau simptome ale ortorexiei nervoase, ia in considerare urmatoarele intrebari:
Iti doresti vreodata sa nu te mai gandesti atat de mult la mancare si sa petreci mai mult timp gandindu-te la cei dragi?
Verifici in mod constant alimentele si iei in considerare modul in care alimentele sunt nesanatoase ?
Simti vinovatie sau rusine atunci cand nu ai dieta perfecta?
Ti se pare imposibil din punct de vedere fizic sa mananci o masa pregatita de altcineva decat tine?
Te simti „in control” atunci cand respecti dieta planificata, sanatoasa, pura?
Te uiti la altii cu superioritate daca mananca mai putin sanatos decat tine?
Daca ai raspuns DA la mai multe sau la toate aceste intrebari, vorbeste cu un specialist despre problemele aceastea!
Optiuni de tratament
Nu exista un tratament oficial conceput special pentru cineva care sufera de ortorexie, dar in conformitate cu Asociatia Nationala a Tulburarilor de Comportament Alimentar, profesionistii din domeniul sanatatii mintale trateaza deseori afectiunea in mod similar cu anorexia sau tulburarea obsesiv-compulsiva.
Psihoterapia te poate ajuta sa iti schimbi modelele de gandire obsesive despre alimente si, in acelasi timp, sa tratezi orice conditii de sanatate mintala coexistente, cum ar fi depresia, tulburarile de panica si tulburarile de stres si anxietate.
Sedintele periodice cu psihoterapeutul vor permite evaluarile si modificarile planului de tratament, dupa caz.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.