Adictii, Tulburari de personalitate
Fetisismul este definit prin folosirea unui obiect neinsufletit (fetisul) ca mod preferat de a produce excitare sexuala.
In majoritatea cazurilor in care oamenii au un fetis, comportamentul lor nu indeplineste criteriile pentru o tulburare, deoarece nu le provoaca primejdie semnificativa, nu interfereaza cu functionarea zilnica si nu ii raneste pe ceilalti.
Fetisismul devine tulburare atunci cand excitatia sexuala recurenta, intensa prin folosirea unui obiect neinsufletit sau prin focalizarea pe o parte a corpului nongenitala (cum ar fi un picior) cauzeaza o primejdie semnificativa, interfereaza in mod substantial cu functionarea zilnica, dauneaza sau are potential sa dauneze unei alte persoane.
Persoanele cu tulburare de fetisism ar putea sa nu poata functiona sexual fara fetis. Fetisul poate inlocui activitatea sexuala tipica cu un partener sau poate fi integrat in activitatea sexuala cu un partener doritor. Nevoia de fetis poate fi atat de intensa si compulsiva incat devine primejdioasa in viata unei persoane.
“Fetisismul” provine de la cuvantul portughez “feitico”, ceea ce inseamna „fascinatie obsesiva”. Majoritatea persoanelor gasesc atractive particularitati fizice nongenitale, indicand faptul ca un anumit nivel de fetisism este o caracteristica normala a sexualitatii umane.