Esti un shopaholic?
Cine nu iubeste o sesiune excelenta de shopping?
A da buzna in magazinele online sau offline (cand este posibil in aceasta perioada), a cauta o bluza sau a cumpara lucruri care sunt estetic placute poate fi considerat de unii o terapie in adevaratul sens al cuvantului, dar pentru altii, cumparaturile se pot transforma intr-o dependenta, deloc diferita de dependentele de droguri si alcool.
Cumparaturi compulsive vs. Cumparaturi impulsive
Expertii care au analizat problema afirma ca exista o distinctie importanta intre cumparaturi compulsive si cumparaturi impulsive si diferenta se afla in motivarea sau motivul intern al efectuarii achizitiei!
In timp ce cumpararea impulsiva este in mare masura neplanificata si se intampla in acest moment, la momentul prezent, ca reactie la un declansator extern (motivator extern) – cum ar fi vizualizarea articolului dorit in magazin – cumparaturile compulsive sunt mai motivate din interior. Un cumparator compulsiv va planifica experienta de cumparare ca o modalitate de a evita sau ameliora sentimentele interne incomode, cum ar fi anxietatea!
Cumparatorii compulsivi sunt, de asemenea, mai predispusi sa aiba consecinte negative ca rezultat al cumparaturilor decat cumparatorii impulsivi, cum ar fi intampinarea unor dificultati financiare, conflicte cu membrii familiei si intampinarea unor probleme legate de viata profesionala sau un model de comportament care creeaza dependenta, in care cumpara din ce in ce mai mult in incercarea de a preveni stresul si anxietatea. Asa se dezvolta dependenta de cumparaturi.
Tipuri de dependenti de cumparaturi
Potrivit Shopaholics Anonymous, un grup de sprijin pentru a ajuta persoanele dependente de cumparaturi sa se refaca, exista mai multe tipuri diferite de shopaholics:
- Cumparatorii compulsivi care fac cumparaturi atunci cand simt suferinta emotionala
- Cumparatorii de trofee care cumpara intotdeauna obiectul perfect
- Cumparatorii care isi doresc sa aiba imaginea de a fi un mare cheltuitor si adora obiectele stralucitoare, pentru ca arata putere sociala
- Cautatorii de chilipiruri care cumpara articole de care nu au nevoie pentru ca sunt de vanzare
- Cumparatorii bulimici care sunt prinsi intr-un ciclu vicios de cumparare si returnare
- Colectionarii care nu se simt completi decat daca au un articol in fiecare culoare sau fiecare piesa dintr-un set!
Semne de dependenta de cumparaturi
La fel ca in cazul celor dependenti de alte substante si comportamente, dependentii de cumparaturi devin adesea dependenti de comportament din cauza modului in care se simt in timp ce fac cumparaturi. Pentru acesti oameni, actul de a cumpara elibereaza endorfine si dopamina in creier, creand senzatii placute care devin pasibile de a crea dependenta. Unii experti estimeaza ca 10-15 la suta din populatia SUA poate fi predispusa la aceste sentimente.
Deoarece cumparaturile sunt o activitate in care toata lumea trebuie sa se angajeze, intr-o oarecare masura, poate fi dificil de spus cand cumparaturile au trecut catre linia de dependenta. Multi oameni adora sa faca cumparaturi si chiar cheltuiesc mai mult decat ar trebui, dar aceste trasaturi nu ii fac dependenti.
Pentru a afla daca cumparaturile au scapat de sub control, acordati atentie acestor semne:
- Ascunderea cumparaturilor sau suma cheltuita in timpul cumparaturilor
- Cheltuiti mai mult decat va puteti permite
- Cumparaturi pentru a va consola atunci cand va simtiti furiosi sau deprimati
- Cumparaturi pentru a evita sa va simtiti vinovati de cumparaturi anterioare
- Relatii dificile datorate cheltuielilor prea mari pe cumparaturi sau datorate cumparaturilor prea multe
- Pierderea controlului in timpul cumparaturilor
- Scaderea starii de sanatate financiara sau sume mari de datorii, fie pe cardurile de credit, fie catre alte persoane
Obtinerea ajutorului
Ce puteti face?
Tratarea dependentei de cumparaturi necesita adesea o abordare multidisciplinara, care implica ajutor de specialitate, medicamente atunci cand este indicat si sprijin de la egal la egal.
Desi nu exista un „remediu” minune pentru dependenta de cumparaturi, multi cumparatori sunt capabili sa-si recapete sentimentul de control si sa-si imbunatateasca finantele si relatiile. Mentinerea progresului este esentiala, deoarece cumparaturile fac parte din viata de zi cu zi si nu pot fi evitate si, astfel, tentatia este intotdeauna prezenta.
Insa, a ajunge la un comportament cat mai echilibrat va fi obiectivul psihoterapiei! Puteti sa ajungeti in punctul in care sa faceti cumparaturi echilibrate si sa ramaneti cu placerea de a o face, fara sa exagerati!
Puteti sa apelati cu incredere si speranta la o sedinta de psihoterapie!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.