Muncesti mai mult de 8 ore pe zi, muncesti si in week-end, si “uiti” sa iti iei concediu? Relatiile tale sunt afectate de timpul pe care il petreci muncind, iar familia sau prietenii iti reproseaza ca muncesti prea mult, ii neglijezi si nu mai ai timp si pentru ei? Iti amani vacantele, activitatile de relaxare sau exercitiile fizice din cauza muncii? Dependenta de munca te face sa devii stresat/a, atunci cand ti se interzice in vreun fel sa muncesti? Sentimentele de bine, de placere si satisfactie se reduc la rezultatele dobandite petrecand mult timp muncind?
Observi ca iti dedici foarte mult timp muncii, chiar daca productivitatea ta este relativ scazuta si nu mai dai acelasi randament ca inainte? Muncesti atat de mult incat iti este afectata sanatatea? Muncesti pentru a iti reduce sentimentele de vina, anxietate, neputinta sau depresie? Daca ai raspuns cu DA, la oricare dintre intrebarile de mai sus, iti recomand sa cauti un psihoterapeut specializat in adictii, care sa te informeze, sau sa te ajute sa tratezi, la timp, dependenta de munca.
De ce dependenta de munca este o problema?
Vorbind, in general, despre dependenta, avem formata o imagine negativa, cu o singura exceptie, dependenta de munca, poate pentru ca cei care muncesc mult sunt priviti in societate ca fiind persoane mature si responsabile. Ei nu obtin doar promovari si recompense (bani si putere), dar obtin si respectul colegilor de munca sau aprecierea superiorilor.
Depindem de serviciul nostru, initial pentru a supravietui, apoi pentru a ne implini nevoile de siguranta, de apartenenta sociala, iubire, stima de sine, realizare si dezvoltare de sine. Workacholismul este o dependenta care nu tine cont de sex, statut marital sau nivel de educatie, poate afecta pe oricine, in aceeasi masura.
Din nefericire, pe termen lung, apare “burnout-ul”, care exprima destul de plastic ce inseamna acest sindrom de epuizare fizica si psihica, corelat cu o diminuare a motivatiei pentru munca si un sentiment de frustrare, care duce la o eficienta scazuta. Pe scurt, workacholismul in faza acuta inseamna burnout.
Ce este dependenta de munca?
Dependenta de munca se caracterizeaza prin „nevoia incontrolabila de a munci fara incetare”, in ciuda consecintelor negative, cum ar fi: problemele de sanatate generate de stres sau epuizare. De fapt, sursa este indepartarea de propriile nevoi, de sine, de oamenii din jur si, in ultima instanta, chiar lipsa eficientei la locul de munca. In ciuda orelor nesfarsite petrecute la lucru, sacrificand timpul dedicat familiei sau propria sanatate, “workaholicii” pot manifesta dificultati in munca de echipa si in delegarea sarcinilor. Acestia tind sa isi asume mai multe sarcini decat sunt capabili sa gestioneze sau sarcini care nu sunt necesare pentru finalizarea unui proiect.
Ca urmare a esecului in alte domenii ale vietii sau din nevoia permanenta de a face cat mai mult si cat mai bine, pentru a-si demonstra ca sunt persoane de valoare, dependentii de munca nu se multumesc doar cu promovari si recompense materiale, ci au o nevoie vitala de a detine puterea si controlul asupra celorlalti.
Persoanele dependente de munca pun accent pe logica si intelect mai degraba decat pe emotii sau sentimente, le lipseste entuziasmul, sunt inclinati inspre rigiditate sau perfectionism, fiind deconectati de partea lor afectiva. De asemenea, dependenta de munca este corelata si cu inabilitatea de intimitate, multi dintre cei care apeleaza la psihoterapie venind din cauza esecului relatiilor interpersonale.
De ce ajungem sa fim dependenti de munca?
Motivele cele mai frecvente pentru care o persoana ajunge sa lucreze aproape non-stop pot fi: singuratatea, dramele familiale sau sentimentale, speranta de a castiga mai multi bani si faptul ca simte placerea intensa de a munci, de a fi in priza, sau de a-si utiliza timpul liber altfel decat alte persoane.
Dependenta de munca este o modalitate prin care fugim de noi insine sau de viata personala care nu ne ofera nici un fel de satisfactie, cu atat mai mult cu cat este mai usor sa-ti gestionezi munca, decat viata privata, iar placerea de a „devora” biroul plin de hartii, poate fi o cale de comutare a atentiei de la adevaratele probleme si sunt foarte des intalnite situatiile in care dependentul de munca are dificultati de comunicare sau are probleme in viata intima.
Dependenta nu este o optiune sau un esec de moralitate si nu va trece de la sine la un moment dat, chiar daca persoana reuseste sa se mentina abstinenta mai mult timp. Dependenta poate fi tratata atunci cand persoana afectata isi recunoaste problema si ca urmare isi doreste tratamentul.
Cum se poate trata dependenta de munca?
Psihoterapia integrativa este forma psihoterapeutica care integreaza tehnici dintr-un spectru larg de discipline si porneste de la premisa ca dependenta este multi-fatetata, multi-determinata si multi-stratificata; ea este eficienta atunci cand este personalizata si se adreseaza, in acelasi timp comportamentelor problematice, emotiilor neplacute, problemelor psihosomatice, imaginii de sine negative, gandurilor irationale, relatiilor stresante si tulburarilor biologice.
Psihoterapia individuala este singura solutie de tratament in problema dependentei, indiferent de tipul sau de forma ei, si uneori este insotita si de tratament medicamentos. Persoanele dependente de munca sunt persoane inteligente, ambitioase, de succes, care sunt, insa, prizonierii propriului succes.
Fara indoiala ca munca ocupa o parte importanta in viata fiecaruia dintre noi. Lucram pentru bunastare, pentru recunoasterea meritelor, abilitatilor, capacitatilor noastre, pentru bani, lucram de teama sefilor, lucram pentru a ne demonstra ca suntem in stare sa atingem un obiectiv (auto)impus, lucram pentru a uita de un necaz personal… Nu e nimic rau in asta, atata vreme cat muncim ca sa traim si nu traim ca sa muncim!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.