Muncesti mai mult de 8 ore pe zi, muncesti si in week-end, si “uiti” sa iti iei concediu? Relatiile tale sunt afectate de timpul pe care il petreci muncind, iar familia sau prietenii iti reproseaza ca muncesti prea mult, ii neglijezi si nu mai ai timp si pentru ei? Iti amani vacantele, activitatile de relaxare sau exercitiile fizice din cauza muncii? Dependenta de munca te face sa devii stresat/a, atunci cand ti se interzice in vreun fel sa muncesti? Sentimentele de bine, de placere si satisfactie se reduc la rezultatele dobandite petrecand mult timp muncind?
Observi ca iti dedici foarte mult timp muncii, chiar daca productivitatea ta este relativ scazuta si nu mai dai acelasi randament ca inainte? Muncesti atat de mult incat iti este afectata sanatatea? Muncesti pentru a iti reduce sentimentele de vina, anxietate, neputinta sau depresie? Daca ai raspuns cu DA, la oricare dintre intrebarile de mai sus, iti recomand sa cauti un psihoterapeut specializat in adictii, care sa te informeze, sau sa te ajute sa tratezi, la timp, dependenta de munca.
De ce dependenta de munca este o problema?
Vorbind, in general, despre dependenta, avem formata o imagine negativa, cu o singura exceptie, dependenta de munca, poate pentru ca cei care muncesc mult sunt priviti in societate ca fiind persoane mature si responsabile. Ei nu obtin doar promovari si recompense (bani si putere), dar obtin si respectul colegilor de munca sau aprecierea superiorilor.
Depindem de serviciul nostru, initial pentru a supravietui, apoi pentru a ne implini nevoile de siguranta, de apartenenta sociala, iubire, stima de sine, realizare si dezvoltare de sine. Workacholismul este o dependenta care nu tine cont de sex, statut marital sau nivel de educatie, poate afecta pe oricine, in aceeasi masura.
Din nefericire, pe termen lung, apare “burnout-ul”, care exprima destul de plastic ce inseamna acest sindrom de epuizare fizica si psihica, corelat cu o diminuare a motivatiei pentru munca si un sentiment de frustrare, care duce la o eficienta scazuta. Pe scurt, workacholismul in faza acuta inseamna burnout.