Ce este dependenta de alcool?
Dependenta de alcool apare atunci cand o persoana s-a confruntat, in ultimele 12 luni, cu cel putin trei dintre criteriile urmatoare:
Toleranta la alcool (adica necesitatea de a creste cantitatea de alcool pentru a obtine acelasi efect)
Sevraj in lipsa consumului
Dorinta persistenta de a consuma alcool, mai mult timp si efort consumat pentru obtinerea bauturii
Continuarea consumului in ciuda constientizarii unor probleme fizice sau psihice
Abandonarea unor activitati din cauza consecintelor dependentei de alcool
Specialistii, dar si fostii consumatori dependenti de alcool, considera ca renuntarea la alcool nu este doar o chestiune de vointa, fiind vorba despre o boala care trebuie tratata ca atare.
Dependenta de alcool – efectele adverse de scurta si lunga durata
Efectele sunt in functie de cantitatea de alcool consumata si pot varia mult de la persoana la persoana si in functie de situatie. Asupra creierului dependenta de alcool genereaza:
• limbaj incoerent
• pierderea coordonarii
• atentie si judecata afectate
• neliniste si pierderea echilibrului la mers si repaus
• pierderea inhibitiei
• somnolenta.
Dependenta de alcool are efecte negative asupra organismului.
Aceasta poate duce la cresterea presiunii arteriale, boala coronariana, accident vascular cerebral, afectiuni hepatice, ciroza hepatica, cancer in zona gurii si a gatului si probleme de natura psihica si emotionala, inclusiv depresie.
Dozele mari in dependenta de alcool conduc la miscari necoordonate, afectarea judecatii si sedare.
Efectele pe termen lung ale consumului excesiv de alcool, mai ales asociat cu o dieta deficitara afecteaza fiecare segment al corpului, iar principalele organe afectate de dependenta de alcool sunt ficatul si sistemul nervos.
Ficatul se poate distruge progresiv datorita instalarii cirozei care conduce la insuficienta hepatica, cancer hepatic si deces. Sistemul nervos poate fi afectat la mai multe nivele de dependenta de alcool.
Leziunile cerebrale pot interfera cu functia intelectuala si creste riscul de anxietate si depresie, confuzie si dementa.
Leziunile asupra sistemului nervos periferic pot conduce la pierderea echilibrului, impotenta, parestezii in miini si picioare, tremor si orbire.
Tratamentul dependentei de alcool prin Terapie Strategica
Dependenta de alcool este o boala frecvent intalnita, insa destul de rar abordata ca o patologie.
Considerarea acestei boli ca un “viciu”, mai mult sau mai putin tolerabil de apropiati sau de societate este un tip de mentalitate care face foarte mult rau in primul rand asupra celui care sufera propriu-zis de dependenta de alcool.
O modalitate de lucru cu succes asupra dependentei de alcool, dar destul de putin accesata din pacate, este Terapia Strategica.
In general, acest tip de terapie are cateva caracteristici:
• Terapeutul trebuie sa fie in sincronie cu pacientul si nu invers, sa se adapteze lui
• Se urmareste maximum de rezultate in minimum de timp posibil, cat mai rapid posibil.
• Se foloseste un bagaj tehnic care include dialog, persuasiuni, sugestionare, tehnici lingvistice, logica neobisnuita, non determinista, paradoxala si se jongleaza cu principiile contradictiei
• Manevrele si interventiile se comunica in mod diferit in functie de persoana, se aleg variantele optime si se schimba pe parcursul interactiunii daca este nevoie.
Terapia trebuie sa ajute pacientul care sufera de dependenta de alcool sa isi schimbe comportamentul, nu cognitia – acesta este un principiul fundamental.
Dupa cum stim, nimic nu este mai dezirabil decat ceva interzis. Pentru a sparge cercul vicios al oricarei dependente, in cazul de fata dependenta de alcool, aceasta trebuie “batuta cu propriile arme”.
De aceea, tocmai pentru ca intra in jocul dependentei si-i dezamorseaza mecanismele din interior, Terapia Strategica si-a dovedit eficienta.
Pentru solutii concrete si rapide accesati www.idtherapy.ro