Cleptomania este esecul recurent de a rezista la indemnul de a fura diverse obiecte de care nu ai cu adevarat nevoie si care, in general, au o valoare mica.
Cleptomania este o tulburare grava de sanatate mintala, care poate provoca multe probleme emotionale, atat persoanei in cauza, cat si celor dragi ei, daca nu este tratata.
Mania de a fura este un tip de tulburare de control al impulsurilor – o tulburare care se caracterizeaza prin probleme de autocontrol la nivel emotional sau comportamental.
Daca suferi de o tulburare de control al impulsurilor inseamna ca intampini dificultati in a rezista tentatiei si actionezi intr-un mod excesiv si daunator pentru tine sau pentru ceilalti.
Multe persoane care sufera de cleptomanie resimt mereu sentimentul de rusine in viata lor deoarece le este frica sa caute un tratament care sa le aduca imbunatatiri sanatatii mintale.
Desi nu exista niciun tratament pentru cleptomanie, anumite medicamente combinate cu psihoterapia pot fi capabile sa te ajute sa depasesti ciclurile tulburarii de furt compulsiv.
Cauzele cleptomaniei
Cauza cleptomaniei nu este cunoscuta. Mai multe teorii sugereaza faptul ca modificarile la nivelul creierului pot sta la baza acestei afectiuni.
Cleptomania poate fi legata de:
- Probleme privind o substanta chimica care apare in creier in mod natural (neurotransmitator), numita serotonina.
Serotonina ajuta la reglarea starilor si a emotiilor. Un nivel scazut de serotonina este intalnit frecvent la persoanele predispuse comportamentelor impulsive.
- Tulburari de dependenta, furtul putand determina eliberarea dopaminei (un alt neurotransmitator).
Dopamina provoaca sentimente placute, iar unii oameni cauta mereu acest sentiment plin de satisfactii.
- Sistemul de opioide din creier.
Indemnurile de a fura sunt reglementate de sistemul de opioide din creier.
Un dezechilibru in acest sistem te face sa rezisti mai greu la aceste indemnuri.
Cleptomania – factori de risc
Deoarece multi oameni care sufera de aceasta afectiune nu cauta niciodata un tratament, sau pur si simplu sunt inchisi datorita furturilor repetate, nu pot fi diagnosticate multe cazuri de cleptomanie.
Mania de a fura incepe de cele mai multe ori in adolescenta sau in prima tinerete.
Sunt foarte rare cazurile cand aceasta incepe mai tarziu, la maturitate.
Factorii de risc includ:
- Istoria familiei.
Avand o ruda de gradul intai care este cleptomana, care are o tulburare obsesiv-compulsiva sau care sufera de o anumita adictie, poate creste riscul de a deveni si tu cleptoman.
- Daca esti de sex feminin.
Aproximativ doua treimi dintre persoanele cleptomane cunoscute sunt femei.
- Daca suferi de alta boala mintala.
Persoanele cleptomane au adesea o alta boala mintala, cum ar fi tulburarea bipolara, tulburarea de anxietate, o tulburare de alimentatie, tulburari ale consumului de substante sau o tulburare de personalitate.
- Traumatisme craniene sau leziuni ale creierului.
Simptome ale cleptomaniei
Simptomele cleptomaniei sunt:
- Incapacitatea de a rezista impulsurilor puternice de a fura obiecte de care nu ai nevoie.
- Senzatie crescuta de tensiune, anxietate sau excitare care determina furtul.
- Senzatie de placere, de eliberare sau de multumire in timpul furtului.
- Sentimente groaznice de vinovatie, remuscare, ura de sine, rusine sau teama de a nu fi arestat, dupa furt.
- Revenirea la indemnurile de a fura si repetarea ciclului descris mai sus.
Persoanele cleptomane prezinta in mod tipic urmatoarele caracteristici:
- Spre deosebire de hotii de magazine, persoanele cleptomane nu fura compulsiv pentru un castig personal sau din cauza unei provocari sau a unei revolte. Ele fura pur si simplu pentru ca impulsul este atat de puternic incat nu pot rezista.
- Episoadele de cleptomanie apar, in general, in mod spontan, fara a fi planificate si fara ajutorul sau colaborarea din partea altei persoane.
- Cei mai multi oameni care sufera de cleptomanie fura din locuri publice, magazine si supermarket-uri. Unii pot fura si de la prieteni sau cunoscuti, de exemplu, in timpul unei petreceri.
- De multe ori obiectele furate nu au nicio valoare pentru persoana cleptomana, deoarece aceasta isi permite sa le cumpere.
- Obiectele furate sunt de obicei ascunse undeva departe si nu pot fi folosite. Ele pot fi, de asemenea, donate, daruite familiei sau prietenilor sau pot fi returnate in secret locului de unde au fost furate.
- De-a lungul timpului, indemnurile de a fura vin si pleaca, sau pot aparea cu o intensitate mai mare sau mai mica.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.