Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central care are capacitatea de a spori concentrarea, de a creste metabolismul si de a stimula starea de spirit. Fie ca provine din cafea, ceai, bauturi energizante sau sucuri, multi oameni simt ca „au nevoie” de cofeina dimineata pentru a-si spori vigilenta si motivatia de a lucra.
Peste 90% dintre adulti beau in mod regulat cofeina in Statele Unite, consumand in medie 200 mg de cofeina pe zi – echivalentul a doua cani de cafea.
In majoritatea cazurilor, consumul de bauturi cu cofeina este un obicei relativ sigur, care nu dauneaza; totusi, atunci cand nevoia de cofeina trece de la o alegere placuta la o necesitate zilnica, poate fi indiciul formarii unei dependente.
Oamenii pot dezvolta o dependenta de cafea si alte bauturi cu cofeina destul de repede. Acest lucru se datoreaza schimbarilor chimice pe care consumul sustinut le produce in creier. Daca cineva bea cofeina in fiecare zi, va dezvolta o toleranta, la fel ca si la alte substante sau alcool. Dupa un timp, consumatorul are nevoie de tot mai multa cofeina pentru a produce aceleasi efecte de vigilenta. Consumatorii obisnuiti de cofeina se obisnuiesc cu aspectul de ”trezire” pe care il produce substanta si, treptat, au nevoie de cantitati mai mari pentru a obtine acelasi efect. Similar cu alte substante, persoanele care inceteaza brusc sa bea cofeina dupa o utilizare prelungita vor incepe sa sufere de simptome de sevraj si sa aiba pofte crescute pentru substanta. Acest lucru determina recaderea multor persoane atunci cand incearca sa renunte si sa reia consumul de cofeina, indiferent de problemele de sanatate asociate consumului cronic.
Controversa din jurul dependentei de cofeina
In ciuda similitudinilor dintre dependenta de cofeina si dependentele de droguri, spre exemplu, unii specialisti din domeniul sanatatii dezbat daca adictia de cofeina se poate califica drept o dependenta reala.
Principalul motiv pentru aceasta dezbatere este ca alte substante adictive, cum ar fi amfetaminele si cocaina, stimuleaza zona creierului legata de recompensa si motivatie intr-o masura mai mare decat cofeina. Cofeina provoaca cresteri ale dopaminei in creier, dar nu este o crestere suficient de mare pentru a dezechilibra sistemul de recompensa din creier ca si in cazul altor substante. Din aceasta cauza, Asociatia Americana de Psihiatrie (APA) nu identifica in prezent dependenta de cofeina ca o tulburare de consum de substante; cu toate acestea, recunoaste sevrajul rezultat din stoparea consumului ca fiind o afectiune clinica.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a devenit prima corporatie medicala care a recunoscut oficial dependenta de cofeina ca tulburare clinica in 2012.
Cum afecteaza cofeina creierul
Cofeina creeaza dependenta din cauza modului in care substanta afecteaza creierul uman si produce senzatia de alerta pe care oamenii o doresc. La scurt timp dupa ce cofeina este consumata, este absorbita prin intestinul subtire si dizolvata in sange. Deoarece substanta chimica este atat solubila in apa, cat si in grasimi, este capabila sa patrunda in bariera hematoencefalica si sa intre in creier.
Structural, cofeina seamana foarte mult cu o molecula care este prezenta in mod natural in creier, numita adenozina. Cofeina seamana atat de mult cu aceasta molecula, incat se poate pierde in receptorii celulelor creierului pentru adenozina si ii poate bloca in mod eficient. In mod normal, adenozina produsa in timp se blocheaza in acesti receptori si produce o senzatie de oboseala. Atunci cand moleculele de cofeina blocheaza acesti receptori, acestea impiedica oboseala si genereaza un sentiment de vigilenta si energie pana cand cofeina este metabolizata. In plus, si unii dintre stimulentii naturali ai creierului sunt eliberati, cum ar fi dopamina, si functioneaza si mai eficient atunci cand receptorii de adenozina sunt blocati.
La persoanele care consuma cofeina in mod regulat, chimia si caracteristicile fizice ale creierului se schimba de-a lungul timpului. Celulele creierului vor incepe sa creasca mai multi receptori de adenozina, in incercarea de a mentine echilibrul. Asa se dezvolta toleranta la cofeina; deoarece creierul are mai multi receptori de adenozina, este nevoie de mai multa cofeina pentru a bloca o proportie semnificativa din acestia pentru a obtine acelasi efect dorit.
Semne ale unei dependente de cofeina
Cei care sufera de dependenta de cofeina consuma adesea niveluri mult mai mari decat cele recomandate. Dependenta de cofeina se caracterizeaza prin modul in care substanta afecteaza functionarea zilnica a unui individ.
Gravitatea dependentei este calculata pe baza suferintei pe care o simte cineva cand doreste cofeina si nu o poate obtine si cat de multa perturbare cauzeaza acest lucru in viata de zi cu zi.
A cincea editie a Manualului de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale (DSM-V) nu recunoaste dependenta de cofeina ca o tulburare a consumului de substante, dar o recunoaste ca o conditie pentru studiu viitor.
Conform DSM-V, consumul problematic de cofeina se caracterizeaza prin cel putin trei dintre urmatoarele criterii:
- dorinta persistenta sau eforturi nereusite de a reduce sau controla consumul de cofeina
- Consumul continuu de cofeina, in ciuda problemelor fizice sau psihologice persistente sau recurente care este probabil sa fi fost cauzate sau exacerbate de cofeina
- Sevrajul, asa cum se manifesta prin oricare dintre urmatoarele:
Sindromul de sevraj caracteristic pentru cofeina:
- Cofeina (sau o substanta asemanatoare) este luata pentru ameliorarea sau evitarea simptomelor de sevraj
- Cofeina este adesea luata in cantitati mai mari sau pe o perioada mai lunga decat a fost intentionata
- Utilizarea recurenta a cofeinei care duce la neindeplinirea obligatiilor la locul de munca, scoala sau acasa
- Consumul continuu de cofeina, in ciuda problemelor sociale sau interpersonale persistente sau recurente cauzate sau exacerbate de efectele cofeinei
- Toleranta, definita de oricare dintre urmatoarele:
- nevoie de cantitati semnificativ crescute de cofeina pentru a obtine efectul dorit
- Efect marcant diminuat cu utilizarea continua a aceleiasi cantitati de cofeina
- Se petrece mult timp in activitati necesare pentru obtinerea cofeinei, utilizarea cofeinei sau recuperarea din efectele sale
- Pofta sau dorinta puternica de a utiliza cofeina
Majoritatea expertilor recomanda adultilor sa nu consume mai mult de 400 de miligrame de cofeina pe zi – echivalentul a aproximativ patru cani de cafea. Daca cineva bea in mod regulat mai mult decat atat, poate prezenta riscuri de aparitie a efectelor secundare negative, inclusiv: tulburari de somn, migrene si alte dureri de cap, iritabilitate, batai accelerate ale inimii, tremur muscular, nervozitate si greata.
Tratamentul adecvat pentru dependenta de cofeina
Cofeina are proprietati de dependenta care pot duce si la dependenta fizica. Persoanele care consuma in mod regulat cofeina trebuie sa faca alegeri responsabile si bune atunci cand vine vorba de consum, cum ar fi limitarea aportului la doar una sau doua cani de cafea pe zi. Dependenta de cofeina este mai probabil sa apara la cineva care sufera, de asemenea, de o tulburare de sanatate mintala, cum ar fi insomnia sau o tulburare de alimentatie, ceea ce poate ingreuna gestionarea dependentei.
Daca te confrunti cu aceasta dependenta si iti afecteaza functionalitatea, apeleaza la psihoterapie!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania