Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alcoolul este al treilea factor de risc pentru boala si moarte prematura, din UE. OMS defineste consumul excesiv de alcool ca fiind consumul a cel putin 60 grame alcool pur la barbati sau 40 grame alcool pur la femei, cel putin o data in ultimele 30 de zile. Aproximativ 92% din barbati si 70% din femei au consumat cel putin o data in viata alcool, in timp ce doua treimi din populatie consuma alcool in mod regulat.
Romania ocupa locul 3, in UE, dupa cantitatea de alcool consumata si locul 2, in randul tarilor cu cel mai daunator model de consum. Bautura preferata a romanilor este berea, iar mai putin de 60% din romani consuma vin. Bauturile spirtoase sunt consumate de 39% din bautorii sub 35 ani si aproximativ 42% de cei in varsta de 35-65 ani. Romania ocupa locul 2 (dupa Lituania) din punct de vedere al victimelor agresiunilor fizice legate de consumul de alcool si locul 5 in topul tarilor cu un model de consum de alcool de tip excesiv. Consumul excesiv de alcool reprezinta consumul cu cele mai inalte riscuri din punct de vedere al consecintelor medicale, sociale si legale.
Dependenta de alcool in randul tinerilor
Conform statisticilor, alcoolul este substanta de abuz cel mai frecvent utilizata de catre tineri. Consumul de alcool la petreceri este adesea insotit de utilizarea de droguri recreationale, sporind riscurile consecintelor negative. Tinerii si adultii tineri sunt in mod special expusi efectelor pe termen scurt ale consumului excesiv de alcool, unul din zece decese in randul tinerelor de 15-29 ani si unul din patru decese in randul barbatilor tineri se datoreaza alcoolului.
Totusi, episoadele de ebrietate sunt mai putin frecvente in randul adolescentilor romani, decat la media adolecentilor europeni (26% versus 39%). In timp ce numarul baietilor care incep sa consume alcool creste odata cu inaintarea in varsta, un sfert dintre tinerii in varsta de 18-34 ani au fost victime ale violentelor fizice asociate alcoolui. In profil european, adolescentii romani se situeaza in categoria bautorilor moderati, insa datele trebuie interpretate cu precautie deoarece„elevii romani sunt tentati sa ofere raspunsurile pe care le considera dezirabile social, ceea ce inseamna ca nivelul consumului de alcool este probabil mai mare decat cel raportat.”
Pentru adolescentii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 10 si 24 ani, alcoolul este principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7% din anii de viata traiti cu incapacitate sau pierduti prin deces prematur. Alcoolul este implicat in producerea a peste 200 de boli diferite, intre care: tulburari neuropsihiatrice, boli digestive, boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli infectioase, traumatisme.
Desigur ca, pe langa impactul asupra sanatatii, consumul excesiv de alcool are si consecinte sociale dramatice: probleme relationale (deteriorarea relatiilor familiale, separare, divort, abuz si neglijare a copiilor), pierderea prietenilor, dificultati materiale, pierderea locului de munca, excludere sociala, probleme legale, comportament sexual nepotrivit.
Alcoolul consumat in exces – semnale ca suntem dependenti
Printre semnele dependentei de alcool intalnim:
- Dorinta nestapanita de a consuma alcool
- Aparitia simptomelor de sevraj la intreruperea consumului de alcool (greata, transpiratii, anxietate)
- Necesitatea consumului unor cantitati tot mai mari de alcool pentru a obtine efectele „placute” ale acestuia
- Prezenta semnelor fizice de dependenta, precum pierderea constientei in cazul consumului excesiv de alcool
- Tendinta de a ascunde faptul ca exista o dependenta de alcool (fie ca persoana in cauza consuma alcool pe ascuns, fie nu recunoaste ca bea in cantitati excesive)
- Neindeplinirea obligatiilor majore la locul de munca, scoala sau acasa din cauza consumului repetat de alcool
- Consumul de alcool in situatii in care nu ar trebui, de ex.: cand se conduce masina
Adictia sau dependenta de alcool poate include perioade de intoxicatie cu alcool si crize de sevraj. Intoxicatia cu alcool cauzeaza comportamente inadecvat, stari de spirit instabile, judecata defectuoasa, tulburari de vorbire, afectare a atentiei, memoriei, coordonarii, dar si asa numitele„pene de curent”, atunci cand “s-a rupt filmul”. Sevrajul se manifesta prin transpiratii, batai rapide ale inimii, tremur al mainii, probleme de somn, greata si varsaturi, halucinatii, neliniste si agitatie, anxietate.
Un tratament revolutionar pentru dependenta de alcool
Pentru tratament, ID Therapy Bespoke Treatment Centre este primul si singurul centru din Romania care foloseste psihoterapia prin expunere la Realitatea Virtuala (VRT), o terapie revolutionara folosita in dependenta de alcool.
Astazi, realitatea virtuala este folosita tot mai mult, in cercetare, pentru a studia comportamentele de consum a unor substante, cat si invatarea sociala. Studiile s-au axat pe dependenta de alcool, fumat, cannabis, furnizand anumite repere contextuale virtuale pentru poftele exagerate, in care subiectilor li se da oportunitatea sa si le depaseasca. Pacientii care doresc sa preia controlul asupra consumului de alcool vor fi asistati, de catre terapeutul lor, pentru a-si dezvolta abilitati noi de adaptare, in timp ce sunt expusi la anumite repere virtuale relevante pentru tratament.
Tot mai multe studii realizate la nivel global confirma ca terapiile clasice, dublate de expunerea la un mediu virtual, se dovedesc mai eficiente decat metodele traditionale, care utilizeaza doar tehnici de expunere in imaginatie. Terapia prin expunere la Realitatea Virtuala faciliteaza invatarea cognitiva, consolidarea noilor comportamente, suprimarea poftei in prezenta unor “indici-ispita” legati de alcool, evitarea recidivei si declanseaza, in acelasi timp, o serie de schimbari pozitive in metabolismul creierului.
Studiile arata ca terapia prin Realitate Virtuala (VR) are un impact puternic in viata reala si inregistreaza rezultate excelente, mai ales in tratarea unorafectiuni psihice precum: dependenta, tulburarea de stres post-traumatic, anxietate sociala, tulburare de panica, tulburarea obsesiv-compulsiva si fobii, atat pentru adulti, tineri, adolescenti, cat si pentru copii.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.