Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alcoolul este al treilea factor de risc pentru boala si moarte prematura, din UE. OMS defineste consumul excesiv de alcool ca fiind consumul a cel putin 60 grame alcool pur la barbati sau 40 grame alcool pur la femei, cel putin o data in ultimele 30 de zile. Aproximativ 92% din barbati si 70% din femei au consumat cel putin o data in viata alcool, in timp ce doua treimi din populatie consuma alcool in mod regulat.
Romania ocupa locul 3, in UE, dupa cantitatea de alcool consumata si locul 2, in randul tarilor cu cel mai daunator model de consum. Bautura preferata a romanilor este berea, iar mai putin de 60% din romani consuma vin. Bauturile spirtoase sunt consumate de 39% din bautorii sub 35 ani si aproximativ 42% de cei in varsta de 35-65 ani. Romania ocupa locul 2 (dupa Lituania) din punct de vedere al victimelor agresiunilor fizice legate de consumul de alcool si locul 5 in topul tarilor cu un model de consum de alcool de tip excesiv. Consumul excesiv de alcool reprezinta consumul cu cele mai inalte riscuri din punct de vedere al consecintelor medicale, sociale si legale.
Dependenta de alcool in randul tinerilor
Conform statisticilor, alcoolul este substanta de abuz cel mai frecvent utilizata de catre tineri. Consumul de alcool la petreceri este adesea insotit de utilizarea de droguri recreationale, sporind riscurile consecintelor negative. Tinerii si adultii tineri sunt in mod special expusi efectelor pe termen scurt ale consumului excesiv de alcool, unul din zece decese in randul tinerelor de 15-29 ani si unul din patru decese in randul barbatilor tineri se datoreaza alcoolului.
Totusi, episoadele de ebrietate sunt mai putin frecvente in randul adolescentilor romani, decat la media adolecentilor europeni (26% versus 39%). In timp ce numarul baietilor care incep sa consume alcool creste odata cu inaintarea in varsta, un sfert dintre tinerii in varsta de 18-34 ani au fost victime ale violentelor fizice asociate alcoolui. In profil european, adolescentii romani se situeaza in categoria bautorilor moderati, insa datele trebuie interpretate cu precautie deoarece„elevii romani sunt tentati sa ofere raspunsurile pe care le considera dezirabile social, ceea ce inseamna ca nivelul consumului de alcool este probabil mai mare decat cel raportat.”
Pentru adolescentii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 10 si 24 ani, alcoolul este principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7% din anii de viata traiti cu incapacitate sau pierduti prin deces prematur. Alcoolul este implicat in producerea a peste 200 de boli diferite, intre care: tulburari neuropsihiatrice, boli digestive, boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli infectioase, traumatisme.