Unii sustin ca a tine post dopaminergic este cheia unei resetari complete a mintii si a corpului. Dar ar trebui sa incerci?
Cand un lucru devine viral pe Internet, toata lumea doreste sa il incerce. Dar, cat de benefic este?
Noul trend este abstinenta de la lucrurile care ne fac placere si activeaza sistemul dopaminergic din creier, dar care pot provoca o dependenta, cum ar fi, abstinenta de la sex, cafea, tehnologie, timp de o saptamana sau chiar o luna, pentru resetarea mintii si a corpului si pentru revendicarea vietii.
Este acest nou trend benefic sanatatii noastre?
Deci, ce este exact dopamina?
Dopamina este o substanta chimica asociata cu placerea si eliberata de creier care joaca un rol imens in motivatie si recompensa. (Cand va rasfatati cu un pahar sau doua de Cabernet, creierul dvs. incepe sa asocieze vinul ca o metoda de evadare care va face sa va simtiti bine.) Dar, in timp, recompensa nu se mai simte asa intens in creier si este nevoie de mai mult pentru a o alimenta (bem mai mult Cabernet).
Dana, in varsta de 36 de ani, a tinut un post de patru luni la inceputul acestui an, dupa o despartire de partenerul ei. „Eram lipsita de iubire de sine”, spune Dana, care conduce o firma de resurse umane. Postul ei a inclus sa doarma opt ore, sa mearga la yoga si sa ramana in celibat (fara relatii sexuale de niciun fel). Cum se simte acum? „Sunt mai acordata corpului meu si sunt capabila sa-mi ascult adevaratele dorinte si nevoi interioare.”
Inainte de a lua o decizie in sensul de a tine un astfel de post, iata cinci lucruri pe care trebuie sa le stiti:
# 1: Va poate ajuta sa va de-stresati
Daca sunteti genul de persoana care se dezvolta prin excitare continua (sau stres), postul dopaminergic ar putea sa va ajute sa va recalibrati sau sa gasiti un echilibru mai mare in viata dvs., spune Kate Cummins PsyD, psiholog clinician autorizat in San Francisco. „Scopul este de a reduce comportamentele sau de a ne abtine de la comportamentele care provoaca stres sau tendinte de dependenta”, spune ea, indiferent daca este vorba de pornografie si masturbare, jocuri de noroc si cumparaturi.
Limitand aceste placeri, ne reprogramam creierul. „Nu ar trebui sa avem tot ceea ce ne dorim tot timpul, pentru ca nu mai avem emotia de a avea acel obiect dorit”, spune ea. „Cand postim dopaminergic (adica renuntam la ceea ce ne face placere), in esenta creezi spatiu pentru o incetinire si comportamentele limitative te fac sa te simti tot timpul„ aprins ”.”
#2: Are radacini in terapia traditionala
Desi in prezent nu exista cercetari care sa priveasca in mod specific „echilibrul mintal datorat postului dopaminergic”, acest trend se bazeaza pe o tehnica de terapie comportamentala numita „controlul stimulului”, despre care cercetarile au aratat ca poate ajuta persoanele cu dependenta prin eliminarea sau restrictionarea factorilor declansatori, spune Cameron Sepah, psiholog clinician si profesor la Scoala de Medicina UCSF, care este creditat pe scara larga pentru inventarea termenului. „Limitand timpul necesar activitatilor de stimulare, va angajati in controlul stimulului bazat pe timp, care ofera structura si reduce comportamentul impulsiv.”
Sepah citeaza un studiu in care studentii, care foloseau Facebook timp de aproximativ doua ore pe zi, au fost pusi sa ia o pauza de o saptamana. „Cercetatorii au descoperit ca studentii au raportat mai multe„ comportamente sanatoase ”, spune Sepah. „Au spus ca au mancat mai echilibrat, au facut mai putine achizitii impulsive, au fost mai eficienti in timp si au raportat ca se simt mult mai putin deprimati”.
# 3: Nu trebuie sa elimini totul din viata ta
Deoarece postul de dopamina a atras mai multa atentie, a fost, de asemenea, inteles gresit si senzationalizat, spune Sepah, adaugand ca de aceea si-a redenumit tehnica „Dopamine Fasting 2.0”.
Pentru inceput, Sepah spune ca nu trebuie sa va abtineti de la o lista stricta de comportamente pentru o perioada lunga de timp pentru a va restabili sanatatea mintala si echilibrul. „Trebuie doar sa va abtineti de la comportamentele care va sunt problematice”, spune el. „Acestea sunt definite ca fiind comportamente care provoaca suferinta (va deranjeaza cat de mult o faceti), interfereaza cu functionalitatea (interfereaza cu performantele dvs. sociale sau scolare / profesionale optime) si provoaca dependenta (doriti sa reduceti, dar nu o puteti face in mod constant). ”
# 4: Puteti incerca mini posturi de dopamina
Scopul este de a programa pauze specifice care sa va permita reechilibrarea. „Sugerez oamenilor sa gaseasca una pana la patru ore la sfarsitul zilei pentru a face post de dopamina in functie de cerintele muncii sau ale familiei”, spune el. „Sau puteti alege o zi de weekend si sa o petreceti afara, un weekend pe trimestru sau o saptamana pe an.”
# 5: Posturile vor continua sa fie in tendinte
Videoclipurile care prezinta postul dopaminergic sunt foarte multe pe YouTube si exista inclusiv videoclipuri cu peste 1.7 milioane de vizualizari. Ironic, deoarece majoritatea oamenilor incearca sa posteasca si cand vine vorba de Internet sau retele de socializare. Totusi,acum doar cativa ani, oamenii care isi urmareau „timpul petrecut pe ecrane” erau rari, iar acum Apple si Instagram au integrat in software-ul lor un astfel de program care ne poate alerta atunci cand petrecem prea mult timp conectati, spune Sepah, care considera ca posturile dopaminergice vor deveni la fel de obisnuite ca postul intermitent (intermitent fasting).
Asadar, tu ce zici? Tii post dopaminergic?
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.