Nu este un secret ca exista o legatura puternica intre consumul de substante si boala mintala. Biroul National de Cercetari Economice raporteaza ca persoanele care au fost diagnosticate cu o boala mintala la un moment dat in viata consuma 69 la suta din alcoolul natiunii si 84 la suta din cocaina nationala.
Aceasta alaturare intre abuzul de substante si depresie este cunoscuta sub numele de diagnostic dual sau tulburare care apare simultan (comorbiditate).
Depresia este o boala mintala care apare frecvent cu consumul de substante. Relatia dintre cele doua tulburari este bidirectionala, ceea ce inseamna ca persoanele care abuzeaza de substante sunt mai susceptibile in a suferi de depresie si invers. Persoanele depresive pot bea alcool in exces sau pot abuza de droguri pentru a-si ridica starea de spirit sau pentru a scapa de sentimentele de vinovatie sau disperare.
Dar substantele precum alcoolul, pot creste sentimentele de tristete sau oboseala. In schimb, oamenii pot experimenta depresie dupa ce efectele consumului de droguri se epuizeaza sau in timp ce se lupta sa faca fata modului in care dependenta le-a afectat viata.
Semne de depresie
Aproximativ o treime din adultii care au o „tulburare de consum de substante” sufera, de asemenea, de depresie. Dintre persoanele cu depresie majora recurenta, aproximativ 16,5% consuma alcool in exces si 18% consuma droguri in exces. Depresia poate arata diferit in functie de persoana care se confrunta cu tulburarea. Desi unele persoane pot prezenta semne mai concrete, cum ar fi oboseala si starea de spirit scazuta, altele pot parea mai iritabile sau mai suparate.
Alte semne de depresie pot include:
Lipsa de interes pentru activitati
Modificari ale tiparelor de somn
Modificari ale poftei de mancare
Sentimente de vinovatie sau disperare
Lipsa de energie
Probleme de concentrare
Ganduri de sinucidere
Daca nu sunteti sigur daca aveti o „tulburare de consum de substante”, va puteti pune urmatoarele intrebari:
Consumati droguri sau alcool pentru mai mult timp sau in cantitati mai mari decat ati anticipat?
Ati incercat sa reduceti utilizarea fara succes?
Petreceti mult timp folosind, obtinand sau recuperandu-va de la droguri sau alcool?
Aveti dorinte mari de a folosi o anumita substanta sau de a bea?
Consumul de substante interfereaza cu munca, scoala sau viata de acasa?
Continuati sa utilizati chiar daca consumul de substante cauzeaza probleme in relatii?
Consumati droguri sau alcool in situatii in care este periculos din punct de vedere fizic sa faceti acest lucru?
In timp, aveti nevoie de mai multa substanta pentru a crea efectul dorit?
Care este tratamentul?
Tratamentul este disponibil atat pentru depresie, cat si pentru consumul de substante si este de obicei cel mai bun mod de actiune.
Antidepresivele pot face multe pentru a reduce simptomele depresive, iar unele medicamente sunt disponibile pentru a trata tulburarile de consum de alcool, tulburarile de consum de opioide si alte substante.
Atunci cand cautati tratament pentru consumul de substante si depresie, este posibil sa fie necesar mai intai sa solicitati asistenta medicala imediata pentru a aborda simptomele de sevraj ale drogurilor sau alcoolului.
Poate fi necesara o perioada de abstinenta inainte ca un specialist sa poata efectua o evaluare de diagnostic precisa. De asemenea, discutati cu medicul dumneavoastra despre programe care abordeaza simultan diagnosticul dual. Daca pur si simplu incetati consumul de substante, care a servit in mare masura ca o modalitate de a face fata depresiei, atunci depresia dumneavoastra se poate agrava si va poate creste riscul de recidiva.
Programele eficiente de tratament utilizeaza de obicei sprijinul colegilor (adesea sub forma de consiliere de grup), consiliere individuala, farmacoterapie, planuri de tratament individualizate, implicarea familiei si asistenta de urmarire pentru a preveni recaderea.
Se genereaza cele mai mari sanse de recuperare pe termen lung atunci cand se trateaza atat depresia, cat si consumul de substante, in paralel.
Daca ati fost diagnosticat cu depresie, discutati cu medicul dumneavoastra despre riscul consumului de substante. Poate doriti sa va monitorizati indeaproape consumul de alcool si sa cautati strategii alternative pentru a face fata stresului si starii de spirit scazute.
Daca aveti o tulburare de utilizare a substantei active sau un istoric al substantei, este posibil sa aveti depresie nediagnosticata.
O combinatie intre medicamente, psihoterapie si sprijin sociala este modalitatea perfecta pentru a face fata acestei probleme!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.