Daca esti un mancacios emotional, ar trebui sa stii ca diferite situatii declanseaza emotii care te trimit in goana la frigider (sau la magazinul de gogosi), chiar daca nu ti-e foame. Sau, te determina sa mananci in exces, desi ai mancat deja suficient. Unele dintre aceste situatii – de exemplu, relatiile de familie – pot duce la o exagerare alimentara.
Nu poti evita sentimentele asa cum poti evita, spre exemplu, sa intri intr-un restaurant fast-food sau sa cumperi bomboane la filme. Gestionarea declansatorilor emotionali incepe cu identificarea modelelor de alimentatie pe baza emotionala si invatarea de a face fata emotiilor in moduri mai sanatoase, care nu sunt legate de alimente, pe cont propriu sau cu ajutorul familiei, prietenilor sau unui consilier profesionist.
Iata care poti fi declansatorii emotionali ai mancatului excesiv!
Plictiseala
Chiar si persoanele care nu mananca pe baza emotionala vor apela ocazional la mancare atunci cand nu au alte idei de activitati. Dar daca va hraniti in mod regulat emotiile, plictiseala poate deveni o mare problema. Solutia evidenta este sa gasiti altceva de facut, care sa dureze mai mult si sa fie in cele din urma mai satisfacator decat mancatul.
Poate fi doar o chestiune de a experimenta pana cand veti gasi lucrurile care va fac placere sa le faceti in viata si apoi sa va impulsionati sa continuati sa le faceti. Poate ca trebuie mai intai sa va examinati cu atentie plictiseala pentru a afla ce va impiedica sa incercati lucruri noi si diferite.
Furie

“Va mancati” furia pentru a face fata acelor sentimente, decat sa va confruntati cu situatiile dureroase sau frustrante? In acest moment, mancarea este o distragere usoara fata de emotiile dureroase, dar este o solutie temporara. Mania va reveni si, atunci cand se va intampla, va fi insotita de emotii si mai negative, cum ar fi sa va simtiti vinovat sau rusinat pentru ca ati mancat in exces. Mai bine gestionati in alte modalitati furia, vorbind cu calm si tintiti direct sursa furiei, daca este posibil. Daca nu puteti vorbi despre furie, notati furia intr-un jurnal pentru a o scoate din cap pe o bucata de hartie. De asemenea, ati putea incerca sa eliberati furia intr-un mod fizic – prin exercitii fizice! Puteti lua in considerare un antrenament mai intens sau chiar boxing!
Stres
Stresul si verisoara sa apropiata, anxietatea, sunt declansatori emotionali obisnuiti. Luati in considerare acest lucru: cat de stresanta considerati a fi o situatie depinde de modul in care o interpretati si de modul in care raspundeti la ea. Puteti privi unele tipuri de stres ca motivatie pentru a face o schimbare necesara in viata voastra; folositi stresul pe care il simtiti pentru a face efectiv aceasta schimbare. Poate ca va trebui sa renuntati la o situatie imposibila, dar asta nu inseamna sa renuntati la dumneavoastra!
Intre timp, aveti la dispozitie si alte strategii care nu au legatura cu alimentele – yoga zilnic sau meditatie, de exemplu – pentru a va ajuta sa faceti fata situatiilor stresante in timp ce va ocupati de ele.
Frica
Exista mai multe moduri in care frica poate duce la obiceiuri alimentare nesanatoase, cum ar fi mancarea excesiva, si poate ca este timpul sa o infruntati. Cu toate acestea, inainte de a va putea infrunta temerile, trebuie sa va dati seama exact de ce va este frica.
Va e teama sa nu va ingrasati, asa ca apelati la un ciclu intre infometare si mancat in exces pentru a compensa? Va e teama de schimbare, de succes, de esec, de munca asidua necesara pentru a depasi fricile, pentru ca s-ar putea sa nu dea roade?
Incercarea sa infruntati singur fricile poate fi dificila, deoarece frica poate fi extrem de paralizanta; s-ar putea sa fie necesar sa cereti ajutor specializat!
Singuratate

Daca sentimentele de singuratate sunt situationale si se datoreaza unor factori externi, precum mutarea intr-o zona noua sau inceperea unui nou loc de munca, solutia este sa va implicati in activitati sociale sau sa va conectati cu oameni noi.
Dar daca simtiti un tip mai profund de singuratate continua, chiar si in compania prietenilor sau a familiei, raspunsul poate fi mai complicat. S-ar putea sa evitati chiar activitatile care ar putea ajuta si, in schimb, sa apelati la mancare pentru confort. In acest caz, recunoasteti ca usurarea temporara pe care o obtineti din mancare pur si simplu intarzie eforturile de a gasi o solutie mai permanenta si mai pozitiva.
Tristete
Tristetea este o emotie adecvata atunci cand vine vorba de experiente traumatice si pierderi profunde. Timpul o poate vindeca, dar in timp ce asteptati sa treaca timpul, mancarea poate fi un confort si o distragere a atentiei de la sentimentele deprimate.
Dar daca manancati pentru ca sunteti nefericit, veti ajunge si mai nefericit pentru ca exagerati. Vedeti? Este un ciclu vicios!
Exercitiul fizic este un instrument mult mai bun pentru a face fata, nu numai pentru ca va mentine sanatos fizic in perioadele dificile, ci pentru ca va creste nivelul substantelor chimice din creier pentru a va simti mai bine, cunoscute sub numele de endorfine, astfel incat sa va simtiti mai bine in mod natural. (Cu toate acestea, daca sentimentele depresive nu se imbunatatesc cu timpul, este important sa solicitati ajutor profesional)
Stima de sine scazuta

S-ar putea sa va fie usor sa cadeti intr-o capcana a ruminatiei fata de sine, punandu-va la perete pentru fiecare greseala pe care o faceti, reala sau imaginara, si invinovatindu-va pentru tot ceea ce nu merge bine in viata dumneavoastra. Dar aceste ganduri duc adesea la comportamente de auto-sabotaj si nu fac altceva decat sa perpetueze sentimentele negative pe care le pot aduce mancarurile si alte solutii nesanatoase de coping. In loc sa va concentrati asupra lucrurilor fata de care va simtiti rau, deprimat, priviti inapoi peste ziua sau saptamana dvs. si concentrati-va asupra lucrurilor care au mers bine.
Concentrati-va pe fiecare realizare, mare sau mica!
Fericire
Putem sa mancam pentru ca suntem prea fericiti? Ei bine, da!
Mancarea poate fi utilizata ca un instrument pentru a face fata oricarui tip de emotie si chiar si evenimentele pozitive pot declansa un atac de emotii coplesitoare care duc la o exagerare.
Invatam din copilarie ca o masa buna este o parte normala a oricarei sarbatori, astfel incat devine dificil sa separi mancarea de sentimente. Dar cand mancarea, ca recompensa, contribuie la supraalimentarea cronica, este timpul sa gasim alte modalitati de a sarbatori. In loc sa faceti o rezervare la restaurant sau sa planificati o petrecere cu mancare acasa, de exemplu, planificati o excursie la spa!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.