24 dec. 2015

Tulburarile obsesiv-compulsive iti pot ruina viata daca nu le tratezi

Tulburarile obsesiv-compulsive sunt tulburari de anxietate, care afecteaza aproximativ 2,5% din populatie pe parcursul vietii.

Tulburarile obsesiv-compulsive sunt tulburari de anxietate, care afecteaza aproximativ 2,5% din populatie pe parcursul vietii si debuteaza, de regula, in adolescenta tarzie (pana in 20 de ani) si foarte rar dupa varsta de 50 de ani. Si copiii si persoanele in varsta pot suferi de aceste tulburari, dar intr-un procent mai mic.

Tulburarile obsesiv-compulsive sunt determinate de existenta unor obsesii (definite ca ganduri, imagini sau impulsuri intruzive, recurente si care creeaza disconfort) si compulsii (comportamente, actiuni sau ritualuri mentale menite sa previna sau sa reduca disconfortul produs de obsesii).

Persoanele care sufera de aceste tulburari obsesiv-compulsive incearca sa evite gandurile sau imaginile obsesionale (la fel cum o persoana cu fobie de serpi incearca sa evite serpii) sau sa le suprime prin diferite actiuni, considerandu-se responsabile sau chiar vinovate pentru prezenta acestor ganduri. Majoritatea persoanelor cu tulburare obsesiv-compulsiva sunt constiente de faptul ca gandurile lor sunt irationale si nerealiste, insa nu si le pot controla.

Care sunt cauzele tulburarii obsesiv-compulsive?

Dezvoltarea tulburarii obsesiv-compulsive este, de regula, graduala, iar de obicei pacientii cauta ajutor specializat abia dupa cativa ani de la debutul tulburarii. Tulburarea obsesiv-compulsiva este deseori asociata cu afectarea functionarii generale, precum pierderea serviciului sau probleme la scoala/ serviciu, probleme maritale sau de relationare interpersonala.

Cauzele tulburarii obsesiv-compulsive nu au putut fi stabilite in mod concret, insa studiile recente pun boala pe seama experientelor traumatizante din copilarie, marcate in special de pedepsele aplicate de parinti abuzivi pentru fiecare regula incalcata. Factorul ereditatii este insuficient documentat, insa s-au putut observa influentele culturale in dezvoltarea personalitatii obsesiv-compulsive in contextele culturale axate pe autoritate, reguli stricte si pedepse aspre.

Persoanele care sufera de sindrom obsesiv-compulsiv sufera, de asemenea, de sindrom de panica, fobie sociala sau depresie. In aparitia acestei boli pot fi incriminati si factori de mediu dar si leziuni cerebrale.

Simptomele tulburarii obsesiv-compulsive

Cele mai frecvente simptome ale tulburarilor obsesiv-compulsive sunt:

  •  teama de contaminare cu germeni sau impuritati;

  •  teama de a-i rani pe cei din jur sau pe sine;

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *