17 aug. 2016

Tulburarea Obsesiv-Compulsiva si Black Spot-ul

Dr. Carol W. Berman, psihiatru in New York, povesteste despre un pacient pe nume Eric, care se confrunta cu o problema mai putin obisnuita, si anume, cu o pata mare si neagra ce i se afisa in fata ochilor si nu se mai putea concentra pe ceea ce facea.

Ca toti tinerii din ziua de azi, Eric era obsedat de telefon, abia putea sa se dezlipeasca de el pentru a manca sau dormi, pana cand, deodata, in loc sa vada ecranul, i-a aparut pata neagra. Lucrurile au evoluat rapid, intrucat, Eric, student in anul III la medicina, a inceput sa pice examenele din cauza petei care ii aparea in fata ochilor. „E imensa si imi intuneca vederea in ochiul stang!”, spunea el.

Acesta a vizitat trei medici, si a facut tot pe-atatea examene oftalmologice, insa fara rezultat. Medicii i-au spus ca trece, iar Carol i-a spus la randul ei ca „Poate disparea de la sine, avand in vedere varsta”.

Eric se simtea insa neinteles, dat fiind ca nu se putea concentra, nu putea invata si nici nu putea face ceea ce ii placea, din cauza petei negre, ceea ce il scotea din minti. Cand Eric a spus ca ii vine sa-si smulga parul din cap, Carol a inceput sa se intrebe daca nu cumva acesta suferea de tricotilomanie, o tulburare de tip obsesiv-compulsiva, care ii face pe pacienti sa isi smulga parul.

Continuand sa vorbeasca, a devenit clar ca problema lui Eric a inceput cu mult inainte de pata neagra, el admitand faptul ca inainte de aceasta, era obsedat de telefonul mobil. „Obisnuiam sa ma uit la telefon tot timpul – acum trebuie sa ma uit la pata asta stupida. Trebuie sa intelegi. Ma separa de telefon.”

Acest lucru i-a atras atentia lui Carol. Desi multi dintre noi suntem obsedati de device-urile noastre electronice, la Eric era vorba despre o patologie.

Cercetarile din Statele Unite si din U.K au aratat ca aproape 70% dintre tineri sunt atat de atasati de telefoanele mobile, incat se simt anxiosi sau fac atacuri de panica atunci cand sunt separati de acestea. Acestia vad device-urile drept o extensie a lor. Wikipedia chiar a inventat un termen nou „nomofobia”, ceea ce inseamna frica de a fi in lipsa contactului cu telefonul mobil.

Multe articole au fost publicate in presa ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *