01 nov. 2018

Tulburarea de panica: factori stresanti cu care va puteti confrunta

A trai cu tulburarea de panica nu este usor, deoarece poate duce la numerosi factori stresanti si poate cauza perturbari in diferite aspecte ale vietii. Cariera unei persoane poate fi afectata negativ, relatiile pot suferi, iar stima de sine poate fi scazuta.

Sarcinile simple de zi cu zi pot deveni o lupta, deoarece persoanele cu tulburari de anxietate sunt predispuse la ingrijorare, dificultati de concentrare si sentimente frecvente de teama.

Ce este tulburarea de panica

Tulburarea de panica este un tip de tulburare de anxietate. Ea provoaca atacuri de panica, care sunt sentimente bruste de frica atunci cand nu exista niciun pericol real. S-ar putea sa simtiti ca pierdeti controlul. De asemenea, puteti avea simptome fizice, cum ar fi:

  • Ritm cardiac alert
  • Dureri in piept sau de stomac
  • Dificultate de a respira
  • Slabiciune sau ameteli
  • Transpiratie
  • Senzatie de cald sau rece
  • Furnicaturi sau amorteli ale mainilor

Atacurile de panica pot avea loc oricand, oriunde si fara avertisment. Puteti trai cu teama de a nu face un alt atac si puteti evita locurile in care ati avut un atac. Pentru unii oameni, teama isi pune stapanirea asupra vietii lor si acestia nu-si pot parasi nici casele.

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

Tulburarea de panica este mai frecventa la femei decat la barbati. De obicei incepe cand oamenii sunt tineri adulti. Uneori incepe cand o persoana este supusa unui stres major. Psihoterapia va poate arata cum sa recunoasteti si sa va schimbati tiparele de gandire inainte ca acestea sa duca la panica. De asemenea, poate ajuta si terapia medicamentoasa.

Daca ati fost diagnosticati cu tulburare de panica, probabil ca ati experimentat provocarea pe care o are asupra relatiilor. Atat conexiunile personale, cat si cele profesionale pot suferi datorita impactului tulburarii de panica asupra relatiilor sociale. Cu toate acestea, exista multe modalitati de a dezvolta si mentine relatii sanatoase in timp ce traiti cu aceasta afectiune.

Urmatoarea lista contine informatii despre unii dintre cei mai frecventi factori de stres cu care se confrunta persoanele care sufera de tulburarea de panica:

Stresul in cadrul relatiilor

Tulburarea de panica poate avea un efect profund asupra relatiilor voastre. Exista numeroase moduri in care simptomele acestei afectiuni pot sta in calea conexiunilor sociale. De exemplu, cei dragi pot intampina dificultati legate de sentimentele voastre de anxietate care pot fi coplesitoare si de atacurile de panica, iar fricile si comportamentele de evitare asociate cu agorafobia va pot impiedica sa petreceti timp de calitate cu familia si prietenii.

Persoanele cele mai apropiate de voi sunt, de asemenea, supuse senzatiei de suferinta cauzata de starea in care va aflati. Este posibil sa nu stiti cum sa explicati altora tulburarea de panica, ceea ce-i poate determina pe cei dragi sa se simta confuzi si, eventual, chiar frustrati. Familia si prietenii care se ingrijesc de sanatatea voastra pot simti povara stresului.

...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *