28 nov. 2018

Tulburarea de panica cu agorafobie – cum ii puteti face fata

Persoanele care dezvolta tulburarea de panica cu agorafobie, de asemenea cunoscuta si sub numele de atac de anxietate, sufera atacuri bruste datorita fricii intense si coplesitoare ca urmeaza sa se intample ceva ingrozitor. Corpurile lor reactioneaza ca si cum ar fi intr-o situatie care le pune viata in pericol. Aceste atacuri vin fara avertisment si lovesc de multe ori atunci cand persoana se afla intr-o situatie care este de fapt inofensiva.

Oricine poate dezvolta tulburarea de panica cu agorafobie. Cu toate acestea, este mai frecventa la femei decat la barbati. Simptomele apar de obicei la varsta de 25 de ani.

Agorafobia implica de obicei o teama de a nu fi prinsi intr-un loc unde "evadarea" nu ar fi usoara sau ar fi jenanta:

 • Mall-uri
 • Avioane
 • Metrouri
 • Teatre

Este posibil sa incepeti sa evitati locurile si situatiile in care ati avut un atac de panica, din cauza fricii ca s-ar putea intampla din nou. Aceasta teama va poate impiedica sa calatoriti liber sau chiar sa plecati de acasa.

Tulburarea de panica cu agorafobie – simptome

Simptomele unui atac de panica cu agorafobie se simt adesea cel mai puternic in primele 10-20 de minute. Cu toate acestea, unele simptome pot persista o ora sau mai mult. Corpul reactioneaza ca si cum ati fi cu adevarat in pericol. Inima bate foarte repede, iar voi o puteti simti cum va sare din piept. Transpirati, tremurati, aveti dureri in piept, va puteti simti ametiti, ca va pierdeti cunostinta si ca aveti probleme la stomac.

S-ar putea sa aveti probleme cu respiratia si sa va simtiti sufocati. S-ar putea sa aveti un sentiment de irealitate si o dorinta puternica de a fugi. Va puteti teme ca aveti un atac de cord, ca veti pierde controlul asupra corpului sau chiar ca veti muri.

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

Agorafobia implica, de obicei, teama de locurile din care ar fi dificil de plecat sau de gasit ajutor in cazul aparitiei unui atac de panica: aglomeratie, poduri sau locuri precum avioane, metrouri sau mall-uri.

Alte simptome de agorafobie includ:

 • Teama de a fi singuri
 • Teama de a va pierde controlul in public
 • Un sentiment de detasare de ceilalti
 • Un sentiment de neajutorare
 • Sentimentul ca organismul vostru sau mediul inconjurator nu sunt reale
 • Plecati foarte rar de acasa

Care sunt cauzele unui atac de panica cu agorafobie?

1.Factorii genetici

Cauza specifica a atacurilor de panica nu este cunoscuta. Cu toate acestea, unele dovezi sugereaza ca ar putea fi implicat un aspect genetic. Cu toate acestea, unii oameni diagnosticati cu tulburare de panica cu agorafobie nu au alti membri ai familiei cu aceasta tulburare, dar totusi o fac.

2.Stresul

Stresul poate juca, de asemenea, un rol important in aparitia acestei tulburari. Multi oameni experimenteaza primele atacuri de panica cu agorafobie in timp ce trec prin perioade extrem de stresante, care pot include:

 • Moartea unei persoane dragi
 • Divortul
 • Pierderea locului de munca
 • O alta circumstanta care le intrerupe viata normala

3.Evolutia atacurilor de panica

Atacurile de panica tind sa se produca fara avertisment. Pe masura ce apar mai multe atacuri, per...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *