22 feb. 2019

Tulburarea cu simptome somatice – ce este si cum o tratam?

Persoanele care sufera de tulburare cu simptome somatice se concentreaza in mod semnificativ asupra anumitor simptome fizice, cum ar fi durerea, slabiciunea sau lipsa de respiratie, ceea ce duce la dificultati majore si probleme de functionare.

Individul are ganduri excesive, sentimente si comportamente legate de simptomele fizice. Acestea pot sau nu pot fi asociate cu o afectiune medicala diagnosticata, dar persoana se confrunta cu simptome reale si considera ca este bolnava.

Adesea va ganditi la ce este mai rau referitor la simptomele dumneavoastra fizice si cautati frecvent asistenta medicala? Continuati sa cautati o explicatie medicala chiar si atunci cand alte conditii grave au fost excluse?

Preocuparile legate de sanatate pot deveni un punct central al vietii dumneavoastra incat este greu sa functionati, uneori ajungandu-se chiar la dizabilitati. Daca suferiti de tulburare cu simptome somatice puteti experimenta un stres emotional si fizic extrem de puternic.

Prevalenta tulburarii cu simptome somatice nu este cunoscuta cu exactitate in populatia generala, insa se estimeaza ca intre 5% si 7% din persoanele adulte sunt diagnosticate cu aceasta. Studiile arata ca femeile raporteaza mai multe simptome somatice decat barbatii si sunt diagnosticate mai frecvent. Se pare ca, tulburarea debuteaza inainte de 30 de ani.

Important in tulburarea cu simptome somatice este ca persoana afectata nu isi inventeaza simptomele. Durerea sau alte probleme chiar exista, sunt reale. Ele pot fi cauzate de o conditie medicala, dar uneori nu este gasita nicio problema medicala. Caracteristicile de baza ale acestei tulburari sunt reactia extrema si comportamentele anxioase legate de simptomele acuzate.

Care sunt caracteristicile persoanelor afectate de tulburarea cu simptome somatice?

Majoritatea persoanelor au simptome somatice multiple, dar unele au doar un simptom sever, de obicei durere. Severitatea poate sa fluctueze, dar simptomele persista si, rareori par a disparea. Ingrijorarea excesiva in legatura cu ele este stresanta si perturba viata de zi cu zi. Unele persoane prezinta si simptome depresive asociate.

Indiferent daca simptomele sunt sau nu legate de o alta tulburare medicala, persoanele se ingrijoreaza excesiv de acestea si de posibilele consecinte catastrofale. Sunt foarte greu de convins ca nu sunt probleme grave, iar incercarile de convingere sunt interpretate adesea eronat, acuzand faptul ca medicul nu ia simptomele in serios.

Preocuparile legate de sanatate au un rol central si, uneori, foarte epuizant in viata celor afectati. Persoanele afectate, fiind foarte ingrijorate de sanatatea lor, pot parea neobisnuit de sensibile la efectele adverse ale medicamentelor prescrise de medic.

Gandurile, sentimentele sau comportamentele excesive sau dezadaptative ale persoanelor ca raspuns la simptome devin parte centrala a vietii lor de familie, sociale si profesionale. Acestea pot deveni dependente de ceilalti, solicitand ajutor si sprijin emotional si pot deveni furioase atunci cand simt ca nevoile lor nu sunt indeplinite. Se pot simti neintelese de cei din jur si nemultumite de sistemul medical. Din aceasta cauza, cauta tratament si viziteaza multi medici pentru a-si gasi problema.

Intensitatea si persistenta simptomelor pot reflecta o dorinta puternica a persoanelor in cauza de a fi ingrijite. Tulburarea cu simptome somatice poate ajuta persoanele afectate sa evite responsabilitatile, dar pot, de asemenea, sa intervina in obtinerea satisfactiei cu viata, determinand sentimente de vinovatie si neputinta.

Care sunt semnele tulburarii cu simptome somatice?

Conform Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-V), exista cateva semne de luat in calcul pentru diagnosticarea tulburarii cu simptome somatice:

  • Unul sau mai multe simptome somatice neplacute ce determina perturbarea semnificativa a activitatii cotidiene
  • Prezenta gandurilor, sentimentelor sau comportamentelor excesive legate de simptomele somatice sau preocupari privind starea de sanatate prin:
    • Ganduri disproportionate si persistente privind gravitatea simptomelor somatice

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *