28 sept. 2018

Exista tratament pentru atacul de panica!

Multi dintre noi pot avea unul sau doua atacuri de panica in timpul vietii, iar episoadele scurte nu conduc la nimic altceva. Insa unor oameni li se intampla foarte des acest lucru. Din fericire, un tratament adecvat poate ajuta mult pentru a le opri.

In general, medicii trateaza atacul de panica prin psihoterapie, medicamente sau ambele. Indiferent de traseul pe care il alegeti impreuna cu medicul vostru, va fi nevoie de timp pentru a se vedea imbunatatirile, asa ca incercati sa fiti rabdatori. Cand oamenii isi urmeaza planul de tratament, majoritatea covarsitoare a acestora gasesc usurare si nu au probleme permanente.

Primul pas

Bataile accelerate ale inimii sau alt tip de disconfort care apare legat de un atac de panica pot sa semene cu alte boli, cum ar fi cele de inima. Astfel, medicul va incepe, probabil, prin a va face un examen fizic complet. In acest fel, se poate asigura ca simptomele nu provin de la o afectiune despre care nu stiati.

Daca nu este descoperita nicio afectiune de natura fizica, medicul va poate trimite sa discutati cu un psiholog sau un psihiatru special pregatit pentru a recunoaste cand cineva a facut un atac de panica.

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

Medicul va combina contributia psihologului cu propriile observatii pentru a diagnostica ceea ce este in neregula. Cand cineva are un atac de panica in mod repetat, aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de „tulburare de panica”.

Psihoterapia

Tratamentul poate incepe cu psihoterapie. Veti sta alaturi de un psihoterapeut care va poate ajuta sa intelegeti ce este o tulburare de panica si cum o puteti gestiona.

Pe masura ce planul de tratament continua, psihoterapia va va ajuta sa va dati seama de situatiile, gandurile sau sentimentele care va provoaca atacul de panica. Odata ce ati inteles ce se intampla, acesti factori declansatori vor avea mai putina putere asupra voastra.

Psihoterapia ar trebui sa va arate ca efectele fizice ale unui atac de panica nu va ranesc de fapt. Cu ajutorul psihoterapeutului, veti trata simptomele intr-un mod sigur si treptat, pana cand acestea vor parea mai putin infricosatoare. De asemenea, acest lucru poate face ca atacul de panica sa dispara.

Pe langa toate acestea, veti invata tehnici de relaxare care va pot ajuta sa faceti fata atacului de panica atunci cand acesta are loc. Daca va puteti controla respiratia, de exemplu, acest lucru poate face ca un atac de panica sa fie mai putin sever si sa-i scada frecventa de aparitie. Este nevoie sa exersati in mod regulat aceste abilitati in viata de zi cu zi pentru a obtine rezultatul dorit.

tratament prin psihoterapie

Medicatia

Medicul vostru poate decide daca este nevoie ca medicamentele sa faca parte din planul de tratament, pentru a diminua simptomele fizice ale unui atac de panica. Poate fi o parte din prima etapa a tratamentului, de exemplu. Acesta v-ar putea prescrie:

  • Un antidepresiv, care este, in general, prima alegere pentru a preveni viitoarele atacuri de panica
  • Un anxiolitic care se da cu prescriptie medicala, cum ar fi o benzodiazepina. Pentru persoanele cu tulburari datorate consumului de droguri, medicii pot prescrie alte medicamente
  • Un medicament pentru a elimina bataile neregulate ale inimii, daca este cazul

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *