04 oct. 2018

6 tipuri de anxietate la copii: cum ii putem ajuta

Insasi copilaria este un proces destul de anxios. Copiii au sarcini diverse: sa invete noi competente, sa intalneasca noi provocari, sa-si depaseasca temerile si sa navigheze intr-o lume care nu are intotdeauna sens. Dar, uneori, aceste temeri sau factori stresanti se dovedesc a fi coplesitori, iar confortul obisnuit pe care il pot oferi adultii nu pare a fi suficient. In aceste cazuri, poate exista o tulburare de anxietate la copii care poate fi diagnosticata.

Tulburarile de anxietate la copii sunt cele mai frecvent intalnite boli mintale:

  • Aproximativ unul din opt copii poate avea o tulburare de anxietate, insa majoritatea copiilor care se califica pentru un astfel de diagnostic nu primesc tratamentul de care au nevoie
  • Daca anxietatea nu este tratata copilul este in pericol in ceea ce priveste scaderea performantei in scoala, abilitatile sociale sarace si comportamentele daunatoare, cum ar fi abuzul de droguri

Tipuri de tulburari de anxietate la copii

Exista multe tipuri de tulburari de anxietate la copii, dar in continuare vor fi descrise tulburarile de anxietate cele mai frecvente:

1.Tulburarea de anxietate generalizata 

In cazul in care un copil sufera de o anxietate sau ingrijorare excesiva care duce la oboseala, iritabilitate, tensiune musculara, dificultati de concentrare sau tulburari de somn, atunci acesta poate primi un diagnostic de tulburare de anxietate generalizata. Aceasta ingrijorare poate fi legata de performanta scolara, prieteniile, relatiile de familie sau alte activitati sau preocupari.

2.Tulburarea de anxietate de separare

Unele forme de anxietate de separare sunt adecvate anumitor perioade de crestere, in special pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani. Insa pentru copiii mai mari, daca au o teama sau o anxietate excesiva de a fi separati de persoanele care-i ingrijesc, atunci ei se pot incadra pentru un diagnostic de tulburare de anxietate de separare.

Copiii cu aceasta tulburare de anxietate sunt frecvent ingrijorati de faptul ca parintii lor pot muri sau pot pleca de langa ei. Refuza sa iasa afara sau sa mearga la scoala, au cosmaruri legate de separare sau prezinta simptome fizice, ca durerile de cap sau greata datorita acestei anxietati.

3.Mutism selectiv

Copiii cu mutism selectiv pot refuza sa vorbeasca in anumite situatii sociale, chiar daca sunt foarte vorbareti acasa sau oriunde se simt bine. Ei pot refuza sa vorbeasca la scoala, sa se izoleze sau sa evite contactul vizual. Copiii in varsta de 5 ani sunt cel mai frecvent diagnosticati cu aceasta tulburare.

4.Fobie specifica

Unii copii pot manifesta frica sau anxietate fata de un anumit obiect sau situatie. Daca aceasta frica dureaza mult si nu este proportionala cu pericolul real prezentat, aceasta teama poate fi clasificata drept o fobie.

Atunci cand teama lor este prezenta,  acestia vor plange, vor ramane nemiscati sau se vor lipi de un adult. Copiii pot avea fo...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *