07 nov. 2018

Teoriile biologice ale tulburarii de panica

Ce arata noile cercetari despre cauzele biologice ale tulburarii de panica?

In prezent, cauza exacta a tulburarii de panica ramane inca necunoscuta. Cu toate acestea, exista mai multe teorii care iau in calcul diferiti factori atunci cand examineaza cauzele potentiale ale tulburarii de panica. Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre aceste teorii biologice.

Teoria biologica a tulburarii de panica

Serotonina, norepinefrina si dopamina sunt substante chimice care actioneaza ca neurotransmitatori sau mesageri in creier. Ei trimit mesaje intre diferite zone ale creierului si se crede ca influenteaza starea de spirit si starea de anxietate. O teorie a tulburarii de panica este aceea ca simptomele sunt cauzate de un dezechilibru al uneia sau mai multora dintre aceste substante chimice.

Cunoscuta ca teoria biologica a tulburarii de panica, aceasta teorie examineaza factorii biologici ca fiind cauza problemelor legate de sanatatea mintala. In sprijinul acestei teorii vine dovada reducerii simptomelor de panica in cazul multor pacienti, atunci cand sunt introduse antidepresive, care modifica substantele chimice din creier.

Iata cateva exemple:

  • Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (cum ar fi Paxil - paroxetina, Prozac - fluoxetina si Zoloft - sertralina) lucreaza prin cresterea nivelului de serotonina din creier
  • Inhibitorii recaptarii serotonin-norepinefrinei (cum ar fi Effexor - venlafaxina si Cymbalta - duloxetina) lucreaza atat pe serotonina, cat si pe norepinefrina
  • Antidepresivele triciclice (cum ar fi Anafranil - clomipramina si Elavil - amitriptilina) afecteaza serotonina, norepinefrina si, intr-o masura mai mica, dopamina
  • Inhibitorii de monoaminooxidaza (cum ar fi Nardil, Parnate) inhiba, de asemenea, panica prin modificarea substantelor chimice din creier

In plus fata de raspunsul tulburarii de panica la modificarile biochimice introduse de antidepresive, exista dovezi suplimentare ca o schimbare a biochimiei de baza din creier poate duce la tulburarea de panica, inclusiv GABA si teoriile metabolice.

Acidul gama-aminobutiric (GABA)

 Se crede ca acidul gama-aminobutiric (GABA) este o substanta chimica din creier care moduleaza anxietatea. GABA contracareaza supraexcitarea prin inducerea relaxarii si suprimarea anxietatii. Cercetarile au aratat ca GABA poate juca un rol in multe probleme de sanatate mintala, inclusiv anxietate si tulburari de dispozitie.

Anxioliticele (benzodiazepinele), cum ar fi Xanax (alprazolam), Ativan (lorazepam) sau Klonopin (clonazepam), functioneaza deoarece tintesc receptorii GABA din creier. Aceste medicamente sporesc functia GABA, rezultand o stare de calm si relaxare.

In cadrul mai multor studii, nivelurile GABA la persoanele cu tulburare de panica au fost mai scazute decat la subiectii de control fara un istoric de panica. Cercetarile viitoare care sa ofere o mai buna intelegere a rolului GABA in tulburarile de sanatate mintala vor conduce, probabil, la optiuni de medicamente imbunatatite pentru cei care sufera de aceasta afectiune.

cauzele tulburarii de panica

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *