06 iul. 2017

Suferinta si Depresia post doliu

Cand cineva la care ai tinut foarte mult moare, este normal sa suferi si sa fii trist. Insa, daca aceasta perioada de doliu iti acapareaza viata si te face sa iti pierzi speranta, sa te simti neajutorat si lipsit de valoare, cere ajutorul unui medic si/sau psiholog pentru a te indruma cum sa invingi suferinta si depresia.

Pe langa pierderea cuiva, suferinta poate aparea si atunci cand intervin unele schimbari:

  • Separarea de cineva drag
  • Pierderea unui loc de munca sau a unei surse de venit
  • Moartea sau pierderea unui animal de companie
  • Plecarea copiilor de acasa
  • Schimbari majore ca divortul, mutatul de acasa, pensionarea sau „golirea cuibului

Fiecare dintre noi este unic in modul in care face fata suferintei si pierderii. Unii oameni trec prin suferinta fara a-si neglija responsabilitatile zilnice. Perioada de doliu este o oportunitate pentru ca persoana care sufera sa poata plange pierderea si mai apoi sa se vindece. Este important sa-si inteleaga suferinta si sa ceara sprijinul cuiva.

Pe de alta parte, alti oameni nu au abilitatile necesare pentru a se descurca si nici spirjin, lipsuri care impedica experimentarea suferintei.

Cum reactioneaza oamenii la suferinta si pierdere?

Perioada de doliu are mai multe etape. In procesul de vindecare este important sa fie experimentate si acceptate toate sentimentele care apar de pe urma pierderii.

Cele mai intalnite etape ale perioadei de doliu sunt:

  • Negarea, socul si amortirea: Este normal sa resimti o amortire emotionala dupa ce ai pierdut pe cineva, iar acest sentiment nu trebuie interpretat ca o nepasare. Toate lucrurile care trebuie facute dupa ce cineva moare (acte, inmormantare) pot ajuta pacientul suferind sa inteleaga si sa accepte ceea ce se intampla. Cu timpul, negarea si neincrederea se vor diminua.
  • DepresiaIn aceasta etapa a doliului, oamenii incep sa simta cu adevarat impactul pierderii si pot arata simptome ca: probleme de somn, apetit scazut, oboseala, lipsa energiei si accese de plans, dar si mila fata de propria persoana, izolare, goliciune sufleteasca, anxietate si ratacire.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *