02 ian. 2017

Stresul din viata timpurie duce la depresie in cea de adult

De ce stresul din viata timpurie determina aparitia depresiei? Stresul din viata timpurie scade capacitatea adultilor de a simti entuziasmul si de a experimenta placerea.

Unul dintre motivele pentru care sunt afectate cele doua abilitati emotionale este confruntarea cu stresul din viata timpurie, care reprezinta un factor de risc major pentru aparitia depresiei.

Cercetarile arata ca acei copii care sunt neglijati sau abuzati sunt aproape de doua ori mai susceptibili de a experimenta depresia mai tarziu in viata. Una dintre cauze este considerata a fi modul in care afecteaza neglijarea si abuzul procesarea recompensei de catre creier.

Doctorul Jamie Hanson, primul autor al studiului, a explicat: “Analizele noastre au aratat faptul ca intr-o perioada de aproximativ doi ani, intre adolescenta timpurie si cea mijlocie, s-a observat o scadere anormala a raspunsului creierului la recompensa, doar la tinerii care au fost expusi la neglijarea emotionala, o forma relativ comuna de adversitate atunci cand parintii nu raspund emotional in mod constant si nu sunt disponibili pentru copiii lor”.

Studiul, publicat in revista “Biological Psychiatry” (Hanson et al., 2015), a urmarit 106 adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 11 si 15 ani. Acestora li s-au facut scanari ale creierului intr-o perioada de doi ani, pentru a observa orice diferenta aparuta. Ei au fost, de asemenea, intrebati despre starea lor de spirit si despre orice experienta de abuz sau d...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *