18 iul. 2017

Stimularea magnetica a creierului si depresia majora

Cercetatorii au descoperit recent ca stimularea magnetica transcraniana (TMS) este un tratament eficient pe termen lung pentru depresie.

Stimularea magnetica este o procedura care nu necesita anestezie sau sedare. Este non-invaziva si dureaza aproximativ 40 de minute per sesiune. TMS implica stimularea creierului folosind campuri magnetice. Impulsurile magnetice sunt directionate catre cortexul prefrontal stang, pentru a stimula zonele creierului legate de depresie.

Impulsurile ajuta la excitarea neuronilor in zona de stimulare precum si in alte zone conexe ale creierului. Specificitatea naturala a campurilor magnetice permite trecerea acestora prin craniu, pana la nivelul cortexului fara a fi distorsionate.

Cantitatea de electricitate care apare in creier este foarte mica, si nu poate fi resimtita de catre pacienti. Acestia raman treji in timpul sedintelor de TMS. Impulsurile magnetice sunt similare cu cele utilizate pentru scanarea cerebrala – RMN.

Stimularea Magnetica Transcraniana a fost aprobata de catre Administratia SUA pentru Alimentatie si Medicamente inca din anul 2008. Totusi, acesta este unul dintre primele studii care analizeaza efectul pe termen lung.

Profesorul Philip G. Janicak, care a condus studiul publicat in revista “Brain Stimulation” (Janicak et al., 2010), a declarat:

“Acesta este singurul studiu prospectiv, de intretinere si follow-up care evalueaza durabilitatea beneficiului stimularii magnetice la pacientii cu depresie majora”.

Stimularea magnetica a creierului este mult mai putin infricosatoare decat suna. Ea nu necesita anestezie sau sedare si dureaza aproximativ 40 de minute per sesiune. Oamenii de obicei au programata zilnic aceasta procedura timp de peste 4 pana la 6 saptamani.

Profesorul Janicak, care a condus studiul, a declarat:

“Rezultatele studiului de urmarire sustin in continuare stimularea magnetica a creierului ca o optiune viabila de tratament pentru pacientii cu depresie majora care nu au raspuns la medicamentele conventionale antidepresive”.

Dupa raspunsul rapid la stimularea magnetica, un regim standardizat de medicamente antidepresive a mentinut beneficiul obtinut la majoritatea pacientilor, pe o perioada de sase luni.

Citeste mai multe despre depresie aici:

ANTIDEPRESIVELE NATURALE: EXTRACTUL DE SOFRAN, BENEFIC IN DEPRESIA USOARA

STRESUL DIN VIATA TIMPURIE DUCE LA DEPRESIE IN CEA DE ADULT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *