27 iun. 2019

Copilul tau isi roade unghiile din carne? Cum l-am salvat pe baietelul de 10 ani care ramasese complet fara unghii!

Daca copilul tau isi roade unghiile din carne, trebuie sa stii ca rosul unghiilor sau onicofagia este un obicei des intalnit, Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a bolilor mintale dorind sa il includa in categoria gesturilor automutilante. El poate ramane un tic nervos, adica miscari rapide si repetitive sau se poate agrava.

Stii care sunt intrebarile pe care le primesc cel mai des cand imi dezvalui profesia?

Prima este: chiar functioneaza?

Aici il intreb pe curiosul meu interlocutor cat de mult il intereseaza sau face doar small-talk ca sa stiu daca ii povestesc despre studiul lui Lambert si cat la suta si ce anume conteaza ca o relatie psihoterapeutica sa fie de succes. Da, am acest obicei de a face lobby stiintific psihoterapiei.

Cea de-a doua este: iti aduci aminte de toti?

Sincer, sunt sute de oameni si chiar daca uneori uit anumite detalii, nu le uit niciodata povestile. Oamenii nu vin numai cu probleme. Ei vin cu povesti de viata, inceputul relatiei psihoterapeutice e uneori anevoios, dar cat de mare este satisfactia cand, dupa cateva sedinte, avem un „break-through”.

Daca ar fi sa imi amintesc de cineva in mod deosebit si pentru ca exemplifica bine conceptul pe care as vrea sa il prezint azi, este cazul un baietel de 10 ani care isi rodea unghiile, nu numai de la maini, dar si de la picioare. Nu doar putin, ci pana la patul unghial. Practic, copilul nu mai avea unghii deloc si orice explicatie medicala, ciuperci, infectii, fusesera excluse. Doctorii l-au trimis la psiholog. Evident, copilul era dominat de anxietate, un elev de nota zece (o alta trasatura a copiilor anxiosi) si avea o poveste familiala grea. Pentru inceput am lucrat cu el, incercand sa ii aleviez starea de anxietate care atingea cote alarmante.

Ce este onicofagia?

Rosul unghiilor sau onicofagia este un obicei des intalnit, Manualul de Statistica si Clasificare a bolilor mintale dorind sa il includa in categoria gesturilor automutilante. Cauzele sunt multiple: stres, anxietate, relatii tensionate intre parinti, un eveniment stresant. Anul trecut, unei eleve de 16 ani din Marea Britanie i s-a amputat un deget dupa ce ajunsese la o forma rara de cancer din cauza rosului excesiv al unghiilor, cauzat de anxietatea si bullyingul din scoala.

El poate ramane un tic nervos, adica miscari rapide si repetitive sau se poate agrava. Ticurile pot lua forme de la rosul unghiilor, la ridicatul repetitiv din umeri. Onicofagia are la baza anxietatea (ca multe ticuri) si coreleaza cu dorinta de control si perfectiune, care sunt tipice pentru obsesivi sau anxiosi, iar acesta este felul lor de a-si linisti anxietatea. Multe incep in copilarie si pot disparea ulterior, dar exista si cazuri in care anumite trucuri treneaza sau se agraveaza de-a lungul vietii.

Lasand la o parte lupta inutila dintre care metode psihoterapeutice e mai eficienta, in aceste cazuri s-a dovedit ca cele mai bune rezultate le ofera deocamdata CBIT (comprehensive behavior intervention for tics- interventie comportamentala comprehensiva pentru ticuri) care s-a dovedit mai utila decat OM (object manipulation- bratari la mana etc).

Ce putem face daca copilul isi roade unghiile?

Constientizare si auto-monitorizare.

Cele mai multe ticuri nu sunt constientizate. Scoaterea lor din zona de subconstient, e un prim pas catre schimbarea unui tic. Cei cu ticuri nici macar nu isi mai dau seama cand le fac. Cand automonitorizezi, o sa te rog sa tii un jurnal cu 3 coloane - frecventa, locul, ora.

Inversarea obiceiului/ticului comportamental (Habit reversal training- HRT).

La automonitorizare: cautam in mod constient (pe cat e posibil): a) frecventa, b) factori care precipita ( „imi rod unghiile mai mult inainte a tine un curs sau inainte sa m...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *