09 aug. 2018

Metacognitia in tulburarile anxioase si depresive

Metacognitia se  refera la ideile fiecaruia despre propriile ganduri. 

Daca examinam ideile care ne trec prin minte permanent, putem constata ca unele sunt amuzante, altele simple instructiuni –  ”verifica usa”, iar unele reprezinta ingrijorari – ”oare am verificat usa?”, ”daca am uitat sa o incui?” sau ruminatii – ”nici o amarata de usa nu pot sa repar!”.

Metacognitia (parerea pe care o avem in legatura cu aceste ganduri),  ne poate predispune la tulburari emotionale (de tip anxios si/sau depresiv) ori ne poate ajuta sa le percepem realist – simple ganduri care, desi ne provoaca teama sau tristete, nu reprezinta un pericol in sine.

Despre erorile de metacognitie

Cu unele diferente, erorile de metacognitie apar in cazul mai multor tulburari emotionale si chiar si la persoanele fara astfel de probleme. Erorile  se clasifica in cinci categorii:

  • Neincrederea in functionarea propriei minti-de pilda,ideea ca avem o memorie slaba si ca nu ne putem increde in ea
  • Ideea ca ingrijorarea are efecte pozitive, fiind chiar necesara pentru a ne feri de pericole
  • Monitorizarea excesiva a felului in care functioneaza mintea noastra
  • Ideea ca gandurile noastre negative sunt periculoase si incontrolabile
  • Ideea ca este necesar sa ne controlam toate gandurile si ca, daca nu o facem, vor exista consecinte negative

Cel mai convinse de ideile eronate despre propriile ganduri sunt persoanele cu  tulburare de anxietate generalizata, urmate de persoanele cu tulburari depresive si de cele cu alte tulburari din sfera anxioasa.

Pentru eliminarea acestor idei si castigarea controlului asupra modului in care gandim si, mai ales, asupra atentiei pe care o acordam propriilor ganduri, autorul modelului, Adrian Wells, a initiat terapia metacognitiva.

Aceasta abordare s-a dovedit promitatoare in tratarea tulburarii depresive majore, a depresiei postpartum, a tulburarii obsesiv-compulsive, a tulburarii de stres posttraumatic si a anxietatii generalizate.


Bibliografie:

Normann, N., Emmerik, A. A. P. van, & Morina, N. (2014). The Efficacy of Metacognitive Therapy for Anxiety and Depression: A Meta-Analytic Review. Depression and Anxiety, 31(5), 402-411.

Wells, A. & Carter K. , (2001). Further tests of a cognitive model of generalized anxiety disorder: Metacognitions and worry in GAD, panic disorder, social phobia, depression, and nonpatients. Behavior Therapy, 32 (1), 85-102.

Wells, A., & Cartwright-Hatton, S. (2004). A short form of the metacognitions questionnaire: properties of the MCQ-30. Behaviour Research and Therapy,42(4), 385-396.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *