15 nov. 2016

Oamenii depresivi: Intrebarile care ii ajuta cu adevarat

Cercetarea arata ca aceasta tehnica terapeutica ii poate ajuta intr-adevar pe oamenii depresivi. Un studiu nou in aceasta privinta arata faptul ca tehnica numita „interogatoriu socratic” ii poate ajuta pe oamenii depresivi sa-si revina din aceasta stare.

Interogatoriul socratic este folosit de multi terapeuti pentru a-i ajuta pe oamenii depresivi sa descopere noi perspective asupra lor si asupra lumii inconjuratoare. Unul dintre autorii acestui studiu, Justin Braun, a declarat:”Persoanele care sufera de depresie pot fi blocate intr-un mod negativ de gandire. Interogatoriul socratic ii ajuta pe pacienti sa examineze validitatea gandurilor lor negative si astfel sa obtina o perspectiva mai larga, mai realista.”

Interogatoriul socratic difera de un interogatoriu „normal” axandu-se asupra problemelor si preocuparilor fundamentale. De exemplu, in cazul in care un pacient simte ca viata lui este un esec din cauza divortului, terapeutul ar putea sa intrebe:

  • Divortul este considerat un esec de catre toti cei care l-au experimentat?
  • Te poti gandi la cineva pentru care acest lucru nu este adevarat?
  • Cum pentru tine „a fi divortat” pare sa se traduca prin „a fi un esec” ca si persoana?
  • Ce dovezi exista ca ai reusit si, prin urmare, nu a fost „un esec total”?

Un alt autor al studiului, Dr. Daniel Strunk, a declarat:”Am constatat ca interogatoriul socratic a fost predictiv in ceea ce priveste imbunatatirea simptomelor descrise mai sus, dincolo de relatia terapeutica – variabila care a fost cea mai examinata in studiile anterioare.”

Studiul a implicat 55 de pacienti care au fost pe terapie cognitiva o durata de peste 16 saptamani. Sesiunile au fost inregistrate si cercetatorii au examinat cat de mult a fost folosit interogatoriul socratic de catre fiecare terapeut. Acestia au descoperit ca folosirea mai deasa a interogatoriului socratic a dus la imbunatatiri mai mari ale simptomelor la oamenii depresivi.

Justin Braun a explicat modul in care interogatoriul socratic poate ajuta:”Pacientii invata acest proces, de a-si pune singuri intrebari si de a fi sceptici in privinta propriilor ganduri negative. Atunci cand fac acest lucru, ei tind sa observe o reducere semnificativa a simptomelor depresive.”

Dr. Strunk a continuat:”Noi credem ca unul dintre motivele pentru care terapia cognitiva are astfel de efecte pozitive de durata este ca pacientii invata sa puna la indoiala gandurile negative, si continua sa faca acest lucru chiar si dupa terminarea terapiei. Acestia descopera ca poate exista o informatie care este opusa gandurilor lor negative. Cel mai adesea ei nu privesc situatia in ansamblu, pozitiva si negativa.”

Studiul a fost publicat in ziarul „Behaviour Research and Therapy” (Braun et al., 2015).

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *