19 nov. 2019

Ce este atichifobia si cum poate fi tratata teama de esec?

Fobiile sunt frici irationale legate de obiecte specifice sau situatii specifice. Daca experimentezi atichifobie, ai o teama irationala si persistenta de a nu esua.

Frica de esec poate face parte dintr-o alta tulburare, tulburarea de anxietate sau tulburarea de alimentatie. De asemenea, te mai poti confrunta cu teama de esec daca esti o persoana perfectionista.

Care pot fi simptomele acestei fobii?

Nu toata lumea experimenteaza acest tip de fobie in acelasi mod. Severitatea acestei fobii poate sa varieze de la moderata la extrema. Fobiile precum atichifobia pot fi atat de severe, incat te pot paraliza complet, fiindu-ti extrem de greu sa gestionezi sarcinile de la scoala, de la locul de munca sau de acasa. Ai putea chiar sa ratezi anumite oportunitati in viata, atat personale, cat si profesionale.

Alte simptome pe care le poti experimenta sunt similare si altor fobii. Aceste simptome poti fi atat fizice, cat si emotionale si poti fi declansate atunci cand te gandesti la situatii in care ai putea esua. In anumite cazuri, simptomele pot sa apara fara nicio explicatie.

Simptomele fizice poti fi:

Dificultate in respiratie

Batai ale inimii extrem de rapide

Durere in piept

Tremurat

Privire incetosata

Probleme digestive

Transpirat

Simptomele emotionale pot fi urmatoarele:

Sentiment intens de panica si anxietate

Nevoie exagerata de a iesi din situatia care produce frica

Sentiment de detasare de propria persoana

Sentiment de pierdere a controlului intr-o situatie

Ganduri legate de moarte

Sentiment general de slabiciune in fata fricii

Auto-handicapul poate fi un alt lucru care se poate intampla atunci cand ai frica de esec. Acest lucru inseamna ca iti e atat de frica sa nu esuezi, incat iti sabotezi toate eforturile. Un exemplu ar putea fi sa nu incepi un proiect mare la facultate din frica de esec. Ideea din spatele acestui exemplu este ca e mai bine sa esuezi prin a nu incerca, decat sa esuezi incercand si consumand energie.

Factori de risc

Poate fi dificil de inteles de ce experimentezi frica de esec. Exista mai multi factori de risc asociati cu dezvoltarea fobiei.

In general, ai putea fi mai predispus la dezvoltarea atichifobiei daca:

Ai experiente trecute in care ai esuat, mai ales daca acele experiente au fost traumatice sau au avut consecinte importante, precum pierderea unui job important.

Ai invatat sa iti fie frica de esec prin diferite situatii

Esti perfectionist

Exista si posibilitatea sa fie un comportament invatat. Asadar, daca ai vazut pe cineva caruia ii este frica de esec, ar fi putut sa contribuie la frica ta de esec. Acest mecanism se numeste “experienta de invatare prin observatie”. De exemplu, daca ai crescut langa o persoana care avea frica excesiva de esec, esti mult mai predispus sa fi invatat acest comportament si tu acum sa ai frica de esec la randul tau.

Ai putea sa dezvolti aceasta frica si dupa ce auzi experienta unei alte persoane cu frica de esec. Acest mecanism este numit “invatare informationala”.

Anumite persoane pot fi mai susceptibile la frici din cauza factorilor genetici. Nu se stiu prea multe lucruri in legatura cu fobiile si genele, dar studiile arata ca exista anumite schimbari biologice la nivelul creierului si in corp ca raspuns la stimulii de frica.

Fobiile specifice precum atichifobia pot afe...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *