18 nov. 2019

10 semne ca ai putea avea frica de esec

Cu totii uram sa avem esecuri, dar pentru anumite persoane, a esua reprezinta o amenintare psihologica atat de puternica, incat motivatia de a nu esua poate sa depaseasca motivatia de a avea succes.

Aceasta frica de esec poate sa le determine pe unele persoane sa isi saboteze inconstient sansele de a avea succes, in diverse moduri nebanuite.

Esecul poate sa activeze sentimente precum dezamagire, furie, frustrare, suparare, regret si confuzie, care, in timp ce sunt extrem de neplacute, au capacitatea de a declansa un episod complet de frica de esec. Termenul este putin interpretabil, pentru ca nu esecul per se este cel care determina comportamentul persoanelor care il au. In schimb, frica de esec este in esenta o frica de rusine. Oamenii care au frica de esec sunt motivati sa evite esecul nu pentru ca nu pot sa gestioneze emotiile de baza ale unei dezamagiri, furiei si frustrarii care acompaniaza aceasta experienta, ci pentru ca nu pot sa gestioneze rusinea care vine odata cu esecul.

Rusinea este o emotie psihologica extrem de toxica pentru ca in loc sa ne simtim rau sau vinovati pentru anumite actiuni, rusinea ne face sa ne simtim rau cu ceea ce suntem ca indivizi.

Rusinea atinge cele mai sensibile puncte ale ego-urilor noastre, ale identitatii, ale stimei de sine si ale well-being-ului emotional.

Natura distrugatoare a rusinii poate sa ii faca pe cei care au un esec sa evite amenintarile psihologice asociate cu esecul prin gasirea unor modalitati inconstiente de a combate implicatiile unui potential esec- spre exemplu, cumpararea unor haine noi pentru un interviu, in loc sa citesti despre companie- ceea ce te poate face sa gasesti scuze:” Nu am avut suficient timp sa ma pregatesc complet”.

Iata 10 semne prin care iti poti da seama daca ai frica de esec:

Urmatoarele semne nu sunt simptome oficiale de diagnostic, dar daca simti ca aceste criterii iti sunt extrem de caracteristice, ai putea sa examinezi problema mai in profunzime, fie prin a citi mai mult despre ea, fie prin a discuta cu un specialist in sanatate mintala.

Esecul te face sa te ingrijorezi despre ce vor spune alte persoane despre tine

Esecul te face sa te ingrijorezi in legatura cu abilitatea ta de a avea viitorul pe care ti-l doresti

Esecul te face sa te ingrijorezi in legatura cu faptul ca oamenii si-ar putea pierde interesul in ceea ce te priveste.

Esecul te face sa te ingrijorezi in legatura cu abilitatile tale mentale si in ceea ce priveste capacitatile tale.

Esecul te face sa te ingrijorezi in legatura cu dezamagirea unor persoane a caror opinie conteaza pentru tine foarte mult.

Ai tendinta sa le spui oamenilor din start ca nu te astepti sa ai succes doar pentru a-si micsora standardele

Odata ce ai avut un esec iti este foarte greu sa iti imaginezi ce ai fi putut face diferit pentru a avea succes.

De multe ori ti se intampla sa ai dureri de cap, dureri de stomac sau alte simptome fizice care te-ar putea impiedica sa iti realizezi pregatirea pentru un obiectiv.

De multe ori esti distras cu anumite lucruri care te impiedica sa iti realizezi pregatirea pentru anumite sarcini care erau urgente.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *