23 nov. 2018

Factori declansatori ai anxietatii – 11 cauze care pot surprinde

Poate fi complicat sa ne dam seama din ce cauza se declanseaza anxietatea si tulburarile de anxietate. Este probabil o combinatie de factori, inclusiv genetici si de mediu. Cu toate acestea, este clar ca unele evenimente, emotii sau experiente pot provoca simptome de anxietate sau le pot inrautati. Aceste elemente se numesc factori declansatori.

Anxietatea este o stare de sanatate mintala care poate provoca sentimente de ingrijorare, teama sau tensiune. Pentru unii oameni, anxietatea poate provoca, de asemenea, atacuri de panica si simptome fizice extreme, cum ar fi dureri in piept.

Tulburarile de anxietate sunt foarte frecvente. Acestea afecteaza aproximativ 40 de milioane de oameni in Statele Unite, potrivit „Asociatiei pentru anxietate si depresie” din America. In Romania, prevalenta tulburarilor de anxietate este de 28%, conform Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog.

Acesti factori declansatori pot fi diferiti pentru fiecare persoana, dar multi dintre ei sunt comuni in randul persoanelor care au aceasta problema. Majoritatea oamenilor considera ca au mai multi factori declansatori. Dar pentru unii oameni, atacurile de anxietate se declanseaza fara niciun motiv.

De aceea, este important sa descoperiti orice element care va poate declansa anxietatea. Identificarea acestor factori declansatori este un pas important in gestionarea lor. Cititi mai jos despre acesti factori declansatori si ce puteti face pentru a va gestiona anxietatea.

Factori declansatori ai anxietatii

1.Problemele de sanatate

O problema de sanatate care este suparatoare sau dificila, cum ar fi de exemplu cancerul sau o boala cronica, poate declansa anxietatea sau o poate agrava. Acesta este unul dintre cei mai puternici factori declansatori din cauza sentimentelor imediate si personale pe care le produce.

Va puteti reduce anxietatea cauzata de problemele de sanatate daca sunteti proactivi si angajati in procesul de vindecare impreuna cu medicul vostru. Urmarea unor sedinte de psihoterapie ar putea fi utile, deoarece va pot ajuta sa invatati sa va gestionati emotiile legate de diagnostic.

2.Medicamentele

Anumite medicamente care se elibereaza pe baza de reteta pot declansa simptome de anxietate. Aceasta deoarece ingredientele active din aceste medicamente va pot face sa nu va simtiti bine sau in largul vostru. Aceste sentimente pot declansa o serie de evenimente in mintea si corpul vostru care pot duce la simptome suplimentare de anxietate.

Medicamentele care pot fi factori declansatori ai anxietatii includ:

  • Contraceptive
  • Medicamente pentru tuse si congestie
  • Medicamente pentru pierderea in greutate

Discutati cu medicul despre modul in care aceste medicamente va fac sa va simtiti si cautati impreuna o alternativa care sa nu va declanseze anxietatea sau sa va agraveze simptomele.

3.Cafeina

Multi oameni se bazeaza pe ceasca de cafea de dimineata pentru a se trezi, insa aceasta ar putea sa declanseze sau sa agraveze anxietatea. Potrivit unui studiu realizat in 2010, persoanele cu tulburare de panica si tulburare de anxietate sociala sunt deosebit de sensibile la efectele cafeinei.

Incercati sa reduceti consumul de cafeina prin inlocuirea cafelei cu anumite optiuni non-cafeina ori de cate ori este posibil.

4.Ratarea meselor

Atunci cand nu mancati, zaharul din sange poate scadea. Acest lucru poate duce la tremuratul mainilor si la un stomac zgomotos. De asemenea, poate declansa anxietate.

Sa aveti mese echilibrate pe parcursul zilei este important din mai multe motive. Va ofera energie si substante nutritive importante. Daca nu va puteti face timp pentru trei mese pe zi, gustarile sanatoase reprezinta o modalitate excelenta de a preveni scaderea nivelului de zahar din sange, senzatia de nervozitate sau agitatie si anxietatea. Nu uitati ca alimentele va pot afecta starea de spirit.

5.Gandirea negativa

Mintea iti controleaza o mare parte din corpul tau si cu siguranta este adevarat si in ceea ce priveste anxietatea. Cand sunteti suparati sau frustrati, cuvintele pe care vi le spuneti pot declansa sentimente mai puternice de anxietate.

Daca tindeti sa folositi o multime de cuvinte negative atunci cand va ganditi la voi, este de ajutor sa invatati sa va reorientati limbajul si sentimentele. Lucrul cu un psihoterapeut poate fi incredibil de util in acest proces.

11 factori declansatori de anxietate

6.Preocuparile financiare

Preocuparile legate de economisirea banilor sau de datorii este unul dintre cei mai importanti factori declansatori ai anxietatii. De asemenea, facturile neasteptate sau temerile legate de bani pot declansa anxietatea.

Pentru a invata cum sa gestionati acesti factori declansatori este nevoie sa solicitati un ajutor specializat, cum ar fi de exemplu un consultant financiar. Sentimentul ca aveti un partener si un ghid in ac...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *