30 iun. 2017

Comportamentul Agresiv si Anxietatea

Comportamentul agresiv poate fi o stare de anxietate nerecunoscuta. Copiii care par a se opune mereu sau au momente in care isi pierd controlul, au, de fapt, o anxietate foarte mare.

De exemplu, Mihai, un baiat de 10 ani, are o manifestare negativa la scoala. Deranjat de ceva ce ii spune un coleg, el il impinge cu putere pe celalalt baiat si totul se incheie cu o partida de lovituri. Cand profesorul intra sa-i desparta, Mihai o ia razna, aruncand cu hartii si carti peste tot in sala de clasa, iesind apoi din sala si coborand pe hol in jos.

El este adus in cele din urma in biroul directorului, unde membrii personalului si corpului didactic incearca sa-l calmeze. In schimb, el il loveste si pe director intr-un efort frenetic de a scapa. Personalul suna la 112, iar Mihai ajunge la camera de urgente.

Pentru cei neinitiati, Mihai arata ca un baiat cu probleme serioase de furie, cu comportamentul agresiv. Nu este prima data cand isi pierde controlul. Scoala insista ca parintii sa-l ia acasa la pranz in fiecare zi, pentru ca i-a fost interzis sa mai mearga la cantina.

Comportamentul agresiv si starea de anxietate nerecunoscuta

Dar ce se intampla cu adevarat? Se pare ca, dupa o evaluare psihologica, conform raportului medical, Mihai depaseste limitele pentru ceea ce numim anxietate sociala. El nu poate tolera nicio critica, fie ea constructiva sau nu. Mihai este ingrozit in a se simti rusinat, asa ca atunci cand un baiat spune ceva care il face sa se simta incomod, el nu are nicio abilitate de a se descurca si o ia razna. Lupta sau fugi.

Povestea lui Mihai ilustrează ceva de care parintii si profesorii nu-si dau seama -  comportamentul agresiv este adesea generat de o anxietate nerecunoscuta.

Un copil care pare a se opune mereu sau care are comportamentul agresiv poate reactiona la anxietate, in functie de varsta lui, astfel incat nu poate sa se exprime clar sau nu poate recunoaste pe deplin ceea ce simte.

Mai ales in cazul copiilor mai mici care au anxietate s-ar putea sa observati un tip de comportament linistit si lipicios, dar puteti vedea si accese de furie si caderi complete.

Starea de anxietate si deghizarea in alte comportamente

Anxietatea se manifesta intr-o varietate surprinzatoare de moduri, in parte deoarece se bazeaza pe un raspuns fiziologic la o amenintare din mediul inconjurator, un raspuns care maximizeaza capacitatea organismului de a se confrunta cu pericol sau de a scapa de un pericol.

Astfel, in timp ce unii copii isi manifesta anxietatea prin diminuarea situatiilor sau obiectelor care le declanseaza temeri, altii reactioneaza cu o nevoie coplesitoare de a iesi dintr-o situatie incomoda.

Acest comportament, care poate fi greu de gestionat, este adesea gresit interpretat ca furie sau ca opozitie.

Anxietatea este unul dintre acele diagnostice care se deghizeaza. In special, copiii care nu-si pot exprima sentimentele sau care cred ca nimeni nu ii asculta, ar putea sa-si manifeste anxietatea printr-o dereglare comportamentala.

Simptomele cele mai frecvent recunoscute ale anxietatii la un copil

Problemele legate de dormitul in propria camera sau cele legate de separarea de parinti, evitarea anumitor activitati, temperamentul comportamental inhibat, toate sunt simptome cunoscute ale anxietatii in cazul unui copil.

Oricine ar recunoaște aceste simptome, insa, in multe alte cazuri, anxietatea poate fi ascunsa.

In cazul in care plangerile principale sunt crizele nervoase, perturbarea activitatilor scolare sau aruncatul pe podea in timp ce faceti cumparaturi la mall, este greu sa stii ce inseamna.

Dar nu este neobisnuit pentru ca diagnosticul in aceste cazuri sa fie o tulburare destul de profunda de anxietate.

Un alt mod surprinzator prin care se poate exprima anxietatea in cazul copiilor mici este halucinatia. Copiii mici spun ca asculta anumite lucruri sau vad anumite lucruri.

Acestea nu sunt aceleasi cu halucinatiile pacientilor varstnici care sunt schizofrenici, de exemplu, ci ar putea fi o manifestare a anxietatii si acesta este modul in care copilul mic o exprima.

Probleme la scoala

Nu este neobisnuit ca un copil cu anxietate grava nediagnosticata sa aiba comportamentul agresiv la scoala, unde cererile si astep...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *