26 sept. 2018

Folosirea unui calculator poate cauza depresie si anxietate

Lucrul la calculator poate parea cel mai relaxant loc de munca din lume, dar de fapt este chiar contrariul. Este foarte greu pentru corpul tau, care nu este obisnuit cu acest tip de munca moderna.

In ultimul deceniu, utilizarea pe scara larga a computerului atat in sfera publica cat si privata a facut din acesta o parte indispensabila a vietii noastre de zi cu zi. Exista putine locuri de munca care nu necesita utilizarea zilnica a unui computer, retelele sociale conecteaza persoane din intreaga lume, iar internetul a devenit sursa principala de informare. Indiferent daca este vorba de crearea unei scheme de cheltuieli pentru companie sau de inregistrarea unor intalniri importante intr-un jurnal bazat pe software, aproape toata munca noastra a inceput sa aiba un substrat digital.

Insa, daca stam in fata ecranului unui calculator timp de cinci ore pe zi, acest lucru poate creste dramatic riscul de depresie si insomnie, sugereaza noile cercetari.

Studiile anterioare s-au axat pe modul in care prea mult timp petrecut in fata ecranului poate provoca afectiuni fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate, tensiune in ochi (chiar daca ecranele nu emit radiatii) si afectiuni cardiovasculare. Utilizarea tastaturii si a mouse-ului poate duce la rigidizarea muschilor din maini, brate si gat si poate provoca inflamatii si leziuni.

Acum insa, una dintre cele mai mari cercetari privind pericolele computerelor la locul de munca a concluzionat ca acestea pot deteriora si sanatatea mintala.

Ce spun cercetarile despre folosirea in exces a unui calculator

In urma unui sondaj care a durat trei ani, efectuat asupra a 25.000 de angajati, multi dintre acestia s-au plans de starea de depresie, anxietate si au fost reticenti in a se trezi dimineata pentru a merge la lucru.

Ei au fost, de asemenea, afectati de lipsa de somn si au raportat probleme legate de a se intelege bine cu colegii lor.

Studiul efectuat de cercetatorii de la Universitatea Chiba din Japonia a concluzionat ca sefii ar trebui sa limiteze timpul pe care angajatii si-l petrec pe calculator. Rezultatul studiului sugereaza ca prevenirea tulburarilor psihice si a tulburarilor de somn necesita restrictionarea utilizarii calculatorului l...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *