20 apr. 2020

Ce este o cadere nervoasa?

Multe preconceptii gresite inconjoara termenul de „cadere nervoasa”.

Desi o cadere nervoasa este adesea folosita pentru a descrie perioadele in care functionarea normala este perturbata de stres extrem, termenul nu este considerat o tulburare psihiatrica reala sau un diagnostic medical.

O cadere nervoasa este o expresie colocviala, care descrie simptome care pot reprezenta o serie de afectiuni psihiatrice diferite. Caracteristica centrala este ca aceste simptome sunt intense si impiedica foarte mult individul sa functioneze normal.

Psihiatrul si autorul Dr. Gail Saltz ofera o scurta descriere a termenului „cadere nervoasa”.

"Caderea nervoasa a fost un termen folosit in urma cu zeci de ani pentru a descrie orice numar de simptome, de la a fi extrem de coplesit de sentimente care variaza de la depresie la anxietate, pana la psihoza, astfel incat comportamentul a fost grav afectat."

Unele descrieri ale termenului gasite in literatura medicala, in primul rand inainte de anii 1960, includ:

Un punct de stres acut care ne afecteaza capacitatea de a functiona sau de a raspunde responsabilitatilor zilnice.

Un amestec de anxietate si depresie provocat de stres, limitat in timp, de obicei ca raspuns la circumstante externe.

Poate face referire la o serie de afectiuni, de la depresie la psihoza completa sau la ruperea de realitate, inclusiv halucinatii si deliruri.

Se poate dezvolta in timp, ca o acumulare de stresori sau ca urmare a unei crize acute.

Astazi termenul nu are nici o semnificatie sau valoare clinica. Este adesea folosit ca termen laic pentru a descrie perioadele in care oamenii prezinta simptome de suferinta severa. Din pacate, aceasta utilizare respinge adesea tulburarile emotionale ale oamenilor intr-un mod peiorativ sau chiar stigmatizant.

„De obicei este folosit in presa laica pentru a denumi un episod acut de simptome psihiatrice”, spune dr. Sean Luo, profesor asistent de psihiatrie clinica. Cu toate acestea, el nu este o tulburare medicala.

Origini ale termenului

Potrivit dr. Nwayieze Chisara Ndukwe, termenul „cadere nervoasa” a castigat popularitate la inceputul secolului XX. „Colocvial, a fost folosit pentru a descrie o criza personala majora de aproape orice fel.”

Ea continua sa explice ca in urma Primului si celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand medicii au fost nevoiti sa trateze imensa durere psihologica suportata de combatanti, accentul s-a mutat de la instantele mintale, la o perspectiva mai clinica, asadar, a inceput studierea intensa a "caderilor nervoase", denumite mai tarziu "tulburari psihologice".

Pe masura ce sanatatea mintala a devenit mai bine inteleasa si mai putin stigmatizata, expunerea populatiei generale si adoptarea acestor termeni mai specifici (depresie, anxietate , atacul de panica etc.) a devenit mai obisnuita.

In cele din urma, ea a mentionat ca stim acum ca exista mai multe situatii, factori genetici si experiente care sunt asociate mai frecvent cu o scadere a functionarii si care rezulta intr-o„ cadere nervoasa ”, dar exista, de asemenea, mai multi factori care nu sunt inca cunoscuti.

Utilizarea termenului a scazut dupa anii '60. Desi este depasit, spune Ndukwe, este totusi folosit adesea ca o fraza pentru a face referire la stresul emotional sau psihologic - de obicei de catre cei care nu sunt familiarizati cu sanatatea mintala.

 Simptome

In timp ce termenul de cadere nervoasa nu are semnificatie clinica, exista o serie de simptome care sunt adesea asociate cu astfel de perioade de suferinta intensa. Acestea includ:

Depresie

Lipsa de interes pentru activitati

Motivatie scazuta

Modificari ale dispozitiei

Boala fizica

Amorteli emotionale

Dureri de stomac

Dificultate in adormire

Anxietate sau atacuri de panica

Probleme de concentrare

Retragere sociala

Deoarece o cadere nervoasa este un termen atat de nebulos, poate indica orice, de la depresie la anxietate pana la schizofrenie. Simptomele pe care le resimt oamenii in acest timp pot varia de la usoare pana la mult mai severe. Une...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *