13 nov. 2019

Ce este anxietatea de performanta si cum o poti depasi?

Intr-o luna ai de predat o prezentare importanta la locul de munca, dar deja ai insomnii si nu poti sa adormi noaptea cu gandul la ea. Stii deja ca in acea zi si cu multe zile inainte vei fi acaparat de frica, greata si o constiinciozitate extrema. Pulsul inimii incepe sa accelereze doar cand te gandesti la acest lucru. Poate fi vorba de o intalnire, un interviu pentru un job sau un discurs in fata oamenilor- daca iti suna cunoscute aceste simptome, este posibil sa suferi de anxietate de performanta.

Daca innebunesti la gandul ca va trebui sa performezi in fata multor oameni si sa ai rezultate foarte bune, nu esti singur! Milioane de persoane sufera de anxietate de performanta, numita in mod comun “trac”. Cei mai multi oameni ar prefera sa aiba mai bine o raceala decat sa ajunga in situatia in care vor trebui sa performeze. Atleti, muzicieni, actori, traineri, de cele mai multe ori ajung in postura de a avea anxietate de performanta.

Anxietatea de performanta te poate impiedica sa faci ceea ce iti doresti si iti poate afecta cariera. Cel mai rau, anxietatea de performanta iti poate afecta negativ stima de sine si increderea in sine.

Desi este aproape imposibil sa depasesti in totalitate aceasta anxietate, exista strategii pe care le poti aplica pentru a reusi sa functionezi normal si sa nu mai fi impiedicat de ea in momentele in care ar trebui sa dai tot ce e mai bun din tine.

Ce trebuie sa stii despre anxietatea de performanta?

Anxietatea de performanta este un tip diagnosticabil al fobiei sociale

Anxietatea apare doar atunci cand urmeaza sa performezi in diverse domenii, sa tii un discurs sau sa vorbesti in fata multor oameni.

Simptomele sunt atat fizice cat si emotionale, dar de cele mai multe ori includ tremurat, transpiratie si cresterea pulsului.

Foarte multe persoane, de toate varstele si cu oricata experienta ar avea pot suferi de anxietate de performanta

Ce este anxietatea de performanta?

Pentru cei care sufera de anxietatea de perfomanta, gandul ca urmeaza sa sustina o prezentare la locul de munca, un interviu sau sa fie in cadrul unui eveniment important unde ar trebui sa presteze, le provoaca o panica imensa, uneori cu saptamani bune inainte de evenimentul propriu zis.

Anxietatea de performanta este o frica excesiva si distrugatoare asociata cu ganduri precum:” Voi spune ceva umilitor”, “Ma voi face de ras”, “Nu voi avea rezultatele asteptate”, “Nu le va placea de mine”, “O sa par incompetent”.

Pentru multe persoane, o alta frica care se suprapune este frica ca ceilalti sa nu isi dea seama ca sunt foarte panicate- frica ca nu cumva anxietatea sa fie vizibila si cei care vor observa acest lucru vor fi extrem de critici.

Care sunt simptomele anxietatii de performanta?

A trebui sa fii in centrul atentiei si a avea multi ochi atintiti asupra ta poate sa fie extrem de stresant. Corpul tau va reactiona la aceasta situatie asa cum ar reactiona daca ai fi atacat. Mecanismele de “lupta sau fuga” vor intra in actiune si ti se va parea ca te afli intr-un mare pericol.

Iata care sunt simptomele frecvente asociate cu anxietatea de performanta:

Puls crescut si respiratie accelerata

Gura si gat uscat

Tremurat in voce, maini, buze

Transpirat si maini reci

Stare de greata si senzatie ciudata in stomac

Tensiune musculara

Scaderea concentrarii

Oboseala

Rapiditate in vorbire

Frica

Ingrijorare

Diaree

Simptomele initiale ale anxietatii de performanța sunt de cele mai multe ori fizice- cresterea ritmului cardiac si transpiratie, spre exemplu. Aceste simptome cauzeaza simptome psihologice-“oamenii isi vor da seama ca sunt panicat”. Aceste ganduri formeaza un ciclu vicios si parca fac simptomele fizice si mai rele, reconfirmand gandurile negative.

Care sunt cauzele anxietatii de performanta?

Stresul si anxietatea de a performa in fata oamenilor creeaza anxietatea de performanta. Confruntarea cu fricile si vulnerabilitatile, acceptarea de sine neconditionata si eliminarea sent...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *