21 oct. 2019

De ce anxietatea ta este mai puternica in timpul noptii?

Cand luminile se sting, peste tot e pace si liniste si nu mai e nicio distragere a atentiei.

Vreau sa incep cu o poveste reala, a unui client care a pasit acum multi ani prima data la mine in cabinet.

Pentru acest client, totul se intampla noaptea. Simtea extrem de puternic toate durerile si problemele zilnice. Mintea lui se invartea ca intr-un carrousel. Ii veneau in minte toate raspunsurile pe care le-a dat in ziua respectiva si isi facea mustrari de constiinta ca poate ar fi trebuit sa raspunda diferit.

Era bombardat cu ganduri intruzive- imagini de groaza pe care nu le putea opri si care ii invaluiau mintea. Era acaparat de greselile pe care le facuse si era torturat de grijile care nu mai plecau din capul sau.

“Daca” “Dar si daca” “Poate ca”?

Uneori, ore intregi dura pana sa reuseasca sa adoarma.

Daca anxietatea atingea cote maxime, aceasta il urmarea pana si in somn. Visa lucruri inimaginabil de negre, iar somnul era extrem de obositor, cu atacuri de panica si se trezea transpirat.

Care era problema?

Conform psihologului clinician Elaine Ducharme, in societatea de astazi indivizii cheltuie miliarde de dolari pentru a scapa de simptomele anxietatii. Desi aceste simptome pot fi uneori benefice, deoarece ne tin alerti si ne asigura supravietuirea, atunci cand sunt irationale si sunt extreme, ne afecteaza profund.

Atunci cand cineva sufera de anxietate, pericolul resimtit este irational, corpul activeaza raspunsul de lupta sau fuga, dar fara un pericol concret.

De ce anxietatea este mai puternica noaptea?

Conform specialistului Nicky Treadway, in timpul zilei majoritatea persoanelor sunt distrase de diverse sarcini pe care trebuie sa le realizeze. Desi simptomele anxietatii sunt resimtite si in timpul zilei, ele sunt controlate prin schimbarea focusului mental catre altceva. Adica, oamenii care sufera de anxietate isi tin timpul ocupat pe parcursul zilei si nu resimt simptomele atat de puternic.

Insa, pe timpul noptii, se instaleaza anxietatea de noapte, cand corpul nostru isi face comutarea pe ritmul circadian natural. Luminile se sting, productia de melatonina din corp creste, iar corpul nostru ne spune sa ne odihnim. Insa, pentru cineva care are anxietate, a parasi modul de hiperexcitabilitate este foarte greu. Si corpul lupta cu ritmul circadian natural. De aceea, anxietatea devine mult mai puternic resimtita noaptea.

Cand au loc cele mai multe atacuri de panica?

Conform specialistilor, cele mai frecvente atacuri de panica au loc intre 1:30 si 3:30 noaptea. In acest interval lucrurile din jur sunt foarte linistite, nu mai exista distrageri ale atentiei, exista mai putina stimulare si mult mai multe oportunitati de ingrijorare si panica.

Pe langa faptul ca nu avem control asupra acestor simptome, ele pot deveni si mai rele daca nu este nimeni in preajma sa ne ofere ajutor in timpul noptii.

Clientul de care vorbeam la inceput avea diverse ganduri irationale care ii declansau puternic anxietatea si atacurile de panica pe timpul noptii. Isi spunea ca toti din jurul sau il urasc, ca nu este competent la job, dar nici in viata de familie. Isi spunea ca merita totul, ca nu este suficient de bun si ca nu va fi niciodata.

Care au fost recomandarile pentru a gestiona cat mai bin...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *