15 feb. 2016

ANOREXIA – intre standarde de frumusete si pericol de moarte

Anorexia nervoasa este o tulburare de alimentare care presupune incapacitatea unei persoane de a-si mentine greutatea considerata minima pentru varsta si inaltimea sa. Persoanele care sufera de anorexie au, de obicei, o teama puternica de a nu creste in greutate, chiar daca sunt subponderale. Deseori, persoanele anorexice apeleaza la diete extreme, exercitii fizice excesive sau la alte metode de a pierde in greutate.

La baza anorexiei sta o conceptie si in acelasi timp o limitare psihica: identificarea frumusetii si sanatatii cu slabirea: cu cat sunt mai slab/a cu atat sunt mai frumos/a si sanatos. Aceasta idee de cele mai multe ori se transforma intr-o fixatie ce sta la baza anorexiei si care, in virtutea efortului constant in aceasta directie, conduce la o periculoasa distorsiune cognitiva si la o disperceptie estetica si anume la ideea ca frumusetea estetica nu se afla in tonicitatea muschilor si armonia formelor, ci doar in slabire, care astfel devine unicul obiectiv de atins.

In consecinta, escaladarea ecuatiei frumos egal slab conduce la efecte devastatoare, intrucat distorsioneaza cunoasterea si perceptia frumosului estetic.

Cauzele anorexiei

Cauzele exacte ale declansarii bolii nu sunt cunoscute cu certitudine, insa specialistii sugereaza ca sunt implicati mai multi factori, printre care mostenirea genetica si activitatea hormonala. De asemenea, la declansarea unui proces psihic care sa duca la anorexie poate contribui si atitudinea sociala prin canoanele modellingului care promoveaza corpurile excesiv si nenatural de subtiri. In trecut era acceptata si teoria conform careia anorexia, sau alte tulburari de alimentatie, pot fi provocate de neintelegerile din familie, insa studiile recente par sa infirme aceasta varianta.

Factorii de risc agravanti care pot conduce catre anorexie pot include:

• a fi perfectionist – o incremenire in propriile standarde rigide;

• grija obsesiva si progresiva pentru greutatea si forma corpului tau;

• prezenta tulburarilor digestive si de alimentatie in perioada copilariei;

• unul sau ambii parinti au suferit de anorexie sau diverse forme de dependenta;

• o perceptie defavorabila despre sine si un nivel ridicat de sentimente negative fata de viata, in general;

• trecerea prin momente stresante ale vietii, precum schimbarea locului de munca sau experiente neplacute precum violul ori abuzul.

Anorexia debuteaza, de obicei, in adolescenta sau in tinerete. Este mai des intalnita la femei, dar pot fi afectati si barbatii. Cele mai afectate de anorexie sunt femeile de rasa caucaziana, cu un nivel intelectual ridicat si care au o personalitate orientata spre motivare si indeplinirea scopurilor propuse, pentru ca ele sunt cele mai influentabile de catre canoanele frumusetii mediatizate.

Anorexia - simptome

Se poate pune diagnosticul de anorexie daca o persoana:

• se teme puternic sa nu se ingrase, chiar daca este subponderala;

• refuza sa se mentina la o ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *