25 mart. 2020

Cum stii ca depresia ta s-a ameliorat?

Atunci cand incepi tratament pentru depresie, poate dura ceva pana cand sinele tau revine la normal. Daca progresul tau este lent, este normal sa te intrebi cand vei vedea imbunatatiri.

Cum iti poti da seama de progresul pe care il faci?

Exista cateva intrebari pe care ti le poti pune pentru a constientiza ca, intr-adevar, faci progrese.

Iata care sunt acelea!

Simptomele tale se imbunatatesc?

O modalitate prin care poti sa iti dai seama daca simptomele tale sunt pe drumul de imbunatatire este sa iti aplici un chestionar. Spre exemplu, poti sa iti evaluezi starile negative din sfera depresiei cu ajutorul chestionarului DASS. Daca compari scorurile de-a lungul timpului, poti sa vezi intr-un mod obiectiv daca simptomele tale prezinta imbunatatiri.

Esti capabil sa functionezi mai bine in activitatile zilnice?

Daca iti este mai usor sa functionezi in activitatile zilnice, precum trezirea sa mergi la munca, sau mentinerea unei igiene personale, este un indicator foarte bun al faptului ca esti pe drumul cel bun.

In acelasi timp, poti sa iti setezi niste obiective masurabile, pe care le poti realiza: sa faci dus zilnic sau sa lipsesti mai putine zile de la job.

Experimentezi anumite efecte secundare ale medicamentelor pe care le iei?

Chiar daca obiectivul principal al tratamentului antidepresiv este acela de a minimiza simptomele depresive, anumite medicamente pot sa te incomodeze in realizarea activitatilor zilnice, din cauza efectelor lor secundare. Un obiectiv secundar al medicului in acest caz, este acela de a doza in mod corespunzator medicamentatia, astfel incat sa minimizeze aceste efecte secundare, dar sa mentina un control al simptomelor tale.

Experimentezi recaderi?

Un alt obiectiv important al tratamentului antidepresiv este acela de a impiedica recaderile, adica episoadele noi de depresie. Daca simptomele tale raman sub control pe parcursul timpului, este un indicator foarte bun al faptului ca te simti bine si progresezi.

Faci schimbari necesare in stilul tau de viata?

Chiar daca depresia este o tulburare care are si baza genetica, stilul tau de viata poate sa impacteze nivelul de stres experimentat si poate sa declanseze recaderi.

Este important sa faci anumite schimbari in stilul de viata, precum minimizarea stresului si imbunatatirea modalitatii prin care te raportezi la ceilalti.

Simptomele depresiei pe care trebuie sa le ai in vedere:

Dormi prea mult sau prea putin

Mananci prea mult sau prea putin

Oboseala

Sentiment de neajutorare

Pierderea bucuriei...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *