30 mai 2016

Tulburarile de anxietate: Ce aduce nou abordarea “bespoke”?

Tulburarile de anxietate reprezinta o patologie in continua crestere atat in cabinetele de psihiatrie cat si in cele ale psihoterapeutilor, iar numarul real al persoanelor care sufera de anxietate este cu mult mai mare decat arata cifrele.

Pentru a veni in ajutorul persoanelor care se confrunta cu tulburarile de anxietate, ID Therapy Bespoke Treatment Center vine cu o abordare inovativa in Romania, cea a terapiei personalizate centrate pe nevoile specifice ale fiecarui individ in parte. Atat ghidurile NICE cat si APA vin in intampinaea acestui concept, recomandand abordarea mixta farmacologica cat si psihoterapeutica.

Abordarea terapeutica de tip “bespoke” din punctul de vedere al medicului psihoterapeut presupune un grad mare de adaptabilitate si inovatie din partea terapeutului pentru a putea personaliza terapia in functie de nevoile pacientului si pentru a-i putea oferi sansa unei recuperari rapide dupa un episod de anxietate.

Intrucat fiecare dintre noi este o entitate diferita si are nevoie de o abordare integrata „psyche and soma” pentru a „functiona” normal, tratarea, in cazul tulburarilor de anxietate, doar a uneia dintre laturi are, de regula, consecinte negative pe termen lung asupra intregului.

Pentru prima data acest concept a fost folosit in SUA si poarta numele de “bespoke medicine”, respectiv adaptarea terapiei medicamentoase pe ADN-ul fiecarei persoane. Conceptul a fost extins si in psihoterapie, fiind adus pentru prima data in Romania la Id Therapy Bespoke Treatment Center.

Si-a dovedit eficacitatea pe o plaja mult mai larga de afectiuni, dar in mod special in cazurile tulburarilor de anxietate, depresie si a comorbiditatilor asociate. Dar in special in cazul pacientilor care sufera de anxietate, atacuri de panica si fobii specifice cum ar fi frica de avion sau frica de a vorbi in public, circumstantele, cauzele si simptomele pot fi extrem de diferite de la un caz la altul, ceea ce face ca terapia individualizata sa fie abordarea cu cea mai mare rata de succes.

De aceea, un pacient care sufera de toate cele de mai sus mixul intre terapie virtuala pentru fobii specifice, terapie scurta strategica pentru atacurille de panica si terapia anxiolitica pentru tulburarea de anxietate este abordarea ideala.

Responsabilitatea pentru o diagnosticare si interventie cat mai precoce, adaptata si personalizata pe nevoia fiecarui individ in parte, ne apartine atat noua ca profesionisti, cat si persoanelor care se lupta cu primele simptome de anxietate.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *