05 nov. 2019

5 tipuri neoficiale de depresie

Depresia este precum o salata. Precum felurile de mancare variate, ca o salata de oua sau ca un cocktail de fructe, simptomele depresiei pot fi atat de variate si toate aceste simptome pot sa fie niste semne legitime ale depresiei.

Salatele vin in niste forme extrem de variate. O salata verde, o salata de legume sau o Salata Caesar, toate sunt salate. Cum poti sa grupezi aceste exemple? In functie de doua lucruri: salata este o varietate de ingrediente (nu poti sa spui ca un singur ingredient este o salata), iar salatele impreuneaza toate ingredientele printr-un dressing comun.

Acelasi lucru se aplica si depresiei. Cu 9 simptome de baza din care ai nevoie de 5 sau mai multe pentru a primi un diagnostic oficial de depresie, exista peste 100 de combinatii posibile din simptomele care pot fi caracteristice depresiei.

Dar, printre aceste combinatii, exista cateva obisnuinte – gandeste-te la acelea ca la dressing-ul care imbina o salata. Indiferent de constelatia simptomelor de depresie pe care le ai, include probabil trei lucruri. Potrivit unui studiu al aproape 1.200 de indivizi deprimati in revista super-prestigioasa Nature Medicine:

97% dintre persoanele care se confrunta cu depresie, acestea au probleme cu dispozitia: se simt cronic nefericite, fara speranta sau fara nicio scapare

96% dintre persoanele care se confrunta cu depresia sunt caracterizate de anhedonie: atunci cand placerea si satisfactia fata de lucruri nu mai exista

94% dintre persoanele care se confrunta cu depresie se simt mereu obosite: oricum ai numi aceasta oboseala, persoanele care sufera de depresie se simt ca intr-un video in slo-motion.

Aceste 3 simptome sunt comune tuturor oamenilor care au depresie. Dar dupa aceste trei simptome? Ce se afla? Exista o foarte mare varietate de simptome si peste 100 de tipologii de oameni depresivi. Si pentru a face lucrurile si mai complicate, multe din aceste simptome sunt opuse. De exemplu, pierderea apetitului sau mancatul excesiv sunt ambele simptome ale depresiei sau a te simti extrem de agitat sau obosit.

Indiferent de combinatia simptomelor, depresia este o tulburare mintala extrem de serioasa. Organizatia Mondiala a Sanatatii a catalogat depresia ca fiind a treia cea mai comuna boala mintala pe intreg globul, iar pana in anul 2030 este de asteptat sa ajunga ca fiind prima, daca nu chiar mai devreme.

Cu atat de multe posibilitati de simptome, te poti gandi ca depresia este foarte greu de tratat. Si asa si este. Dar totusi, exista o speranta la capatul tunelului.

Iata care sunt cele 5 tipuri neoficiale de depresie

Tipul 1: Melancolia de dimineata

Oficial numita subtipul melancolic, anumiti cercetatori sustin ca acest profil ar trebui sa aiba propria schema de diagnostic.

Acest tip de depresie este foarte profund. Placerea vietii este evaporata. Nimic nu pare a fi ok. Chiar si cu o surpriza placuta din partea prietenilor sau cu o veste minunata, sentimentul de bucurie dispare in cateva minute.

Cu acest subtip de depresie nu exista nicio dorinta sau placere in a iesi in oras, a avea conexiuni sociale sau a lua masa in oras. Pana la urma de ce? Oricum nu ar face nicio diferenta.

Totodata, un alt simptom care acompaniaza acest subtip de depresie este vina. Vinovatie pentru ca se simte bolnava persoana in cauza, vinovatie pentru ca traieste.

Tipul melancolic resimte cel mai rau aceste simptome dimineata. Unele persoane chiar simt imbunatatiri in starea de spirit in timpul zilei, dar dimineata se simt cel mai rau.

Tipul 2: Distres anxios

Un studiu aparut in revista Anxiety & Depression a evaluat 260 de persoane cu depresie si a constatat ca un procent de 75% a indeplinit criterii pentru ceea ce se numeste distres anxios.

Anxietatea este motivul pentru care uneori depresia iese din radar. De obicei ne gandim la depresie ca fiind caracterizata prin sentimente de tristete si ne face sa nu ne putem da jos din pat. Nu ne gandim la depresie ca ne poate obosi, ne poate extenua, ne poate face tensionati sau ca nu putem sa ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *