Video Video

Frica de a vorbi in public

Trateaza frica de a vorbi in public

Ce este fobia sau frica de a vorbi in public?

Frica de a vorbi in public, respectiv glosofobia, ocupa un loc fruntas in topul fobiilor la nivel mondial.

Aceasta este strans legata de anxietatea de scena, cunoscuta in general sub numele de frica de scena sau tracul de scena. Ea provine din teama de a nu fi judecat si este cea mai comuna fobie sociala, deoarece afecteaza aproape pe toata lumea. Cu toate acestea, cat de puternica este aceasta frica depinde de la persoana la persoana.

 

Frica de a vorbi in public poate fi o tulburare de anxietate foarte debilitanta, iar persoanele care sufera de acest tip de fobie sociala pot simti ca sunt pe cale sa aiba un atac de panica. Aceste persoane au tendinta de a evita situatiile specifice in care sunt obligate sa vorbeasca in fata unui grup de oameni, ceea ce face ca problema sa fie mai grava. Este adesea inceputul unei spirale negative, deoarece evitarea hraneste frica si mai mult.

 

Fobia de a vorbi in public poate deveni o problema si poate aduce limitari mai tarziu in cariera, deoarece persoanele care au aceasta fobie tind sa evite anumite sarcini la locul de munca care presupun a vorbi in fata unei audiente mari. Astfel, colegii care se simt confortabil atunci cand tin un discurs au sanse mai mari de a fi promovati.

 

Studiile arata ca 88% dintre indivizii cu anxietate sociala sufera de frica de a vorbi in public. Daca in antichitate oratoria era o mare calitate doar pentru cateva dintre personalitatile vremii, astazi este necesar ca fiecare dintre noi sa o stapaneasca.

Frica de a vorbi in public

Cauzele glosofobiei

Cele mai multe fobii par sa apara din senin, de cele mai multe ori declansandu-se in copilarie sau la adultul tanar. O fobie poate aparea ca urmare a unei combinatii de tendinte genetice si factori biologici, psihologici sau de mediu. Persoanele care sufera de frica de a vorbi in public pot avea o reala frica de a se face de ras sau de a fi refuzati.

Glosofobia- Frica de a vorbi in public
poate fi corelata cu o experienta anterioara. O persoana care a avut o experienta proasta in timp ce tinea un discurs, poate simti acelasi lucru de cate ori vorbeste in fata publicului.

Sau, daca unei personae i se spune sa vorbeasca pe nepregatite in fata unui public, si discurusl nu e bun, poate dezvolta de asemenea frica de a vorbi in public.

Simptomele Fricii de a Vorbi in Public-Glosofobia

  • Tensiune arteriala crescuta
  • Transpiratie crescuta
  • Gura uscata
  • Tremuratul mainilor
  • Incordare musculara
  • Incordare musculara
  • Greata si senzatia de panica in fata publicului
  • Ganduri anxioase anticipatorii referitoare la un discurs viitor in fata publicului

Frica de a Vorbi in Public

Cum se poate trata?

Combinam solutii psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom.

Anxietatea sociala se trateaza diferit de la o persoana la alta, iar de cele mai multe ori este nevoie de imbinarea mai multor tipuri de terapie pentru a se obtine cel mai bun rezultat.

Mixul ideal este imbinarea intre Terapia prin Realitate Virtuala si tehnici din Terapia Cognitiv Comportamentala, Terapia Scurta Strategica si Terapia Scurta Colaborativa.

Invinge frica de a vorbi in public prin realitate virtuala

Invinge frica de a vorbi in public prin realitate virtuala

Frica de a vorbi in public are legatura cu lipsa de incredere a vorbitorului in resursele sale de a...

Mai multe detalii
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Strategica

Psihoterapia Scurta Strategica

Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Colaborativa

Psihoterapia Scurta Colaborativa

Psihoterapia Scurta Centrata pe Resurse si Solutii este un demers de terapie colaborativa cu participarea directa a pacientului si...

Mai multe detalii

Discuta cu un specialist ID Therapy

Nadia Gorduza

Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Mai multe detalii

Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.

Evaluare rapida

Suferi de glosofobie?

Test Frica de a vorbi in public

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Depresie Anxietate Stres

Testul DASS21

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te si scapa de aceasta teama

Telefon: +40 751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania