16 dec. 2015

VIETI VANDUTE LA PACANELE: cum tratam dependenta de jocuri de noroc

Dependenta de jocuri de noroc este cunoscuta de asemenea ca joc compulsiv sau joc de sansa patologic.

Este o tulburare de control al impulsurilor, care poate avea la baza – spun cercetatorii – o incapacitate functionala a creierului de a secreta dopamina.

Persoanele dependente de jocuri de noroc nu isi pot controla impulsul de a juca, chiar daca acest lucru ii afecteaza in mod direct sau pe cei apropiati.

Sunt foarte preocupati de jocul de noroc, le devine element central in viata, (de ex. isi planifica banii pentru urmatorul joc, se gandesc tot timpul la cum sa faca rost de bani pentru a juca).

Si chiar atunci cand stiu ca este foarte putin probabil sa castige, cand nu isi mai permit sa piarda, persoanele cu dependenta de jocuri de noroc continua sa joace.

Fara asistenta specializata le este imposibil sa controleze, reduca sau sa renunte la acest comportament.

Este adevarat insa ca tratamentul dependentei de jocuri de noroc incepe cu recunoasterea ei si cu constientizarea dorintei de a o depasi. Fara dorinta reala de schimbare a pacientului, rezultatele sunt imposibile.

Care sunt consecintele dependentei de jocuri de noroc?

Dependenta de jocuri de noroc este o dependenta comportamentala care duce la dificultati financiare grave, probleme la locul de munca, o viata de familie disfunctionala si uneori chiar suicid.

Fie ca e vorba de bilete la loterie, pariuri sportive, jocul de poker online sau vizita la cazinouri, jocul poate deveni compulsiv.

Cei care se confrunta cu dependenta de jocuri de noroc joaca o data din curiozitate, apoi o fac din placere si sfarsesc prin a cauta in mod constant sa isi satisfaca acest hatar nesimtindu-se impliniti in niciun alt mod.

 Dependenta de jocuri de noroc - cum se naste nevoia ?

Exista trei substraturi si totodata trei perspective din care se poate oferi un raspuns:

• La nivel biologic, jucatorii dependenti de jocurile de noroc sunt de fapt dependenti de emotiile resimtite in timpul jocului, acestea devenind motorul actiunilor lor, si nu castigurile financiare in sine.

Dependenta este sustinuta si de asocierea dependentei de jocurile de noroc, cu dependenta de alcool sau alte droguri, cat si de modificari similare care apar la nivel genetic si neurochimic, la unii dintre dependenti.

• La nivel psihologic, cei dependenti de jocurile de noroc sunt in general  indivizi competitivi si preocupati de imaginea lor, superstitios...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *