07 mai 2020

De ce anumite tulburari mintale coexista cu dependenta de substante?

Numerele nu mint. Tulburarile mintale si dependenta de cele mai multe ori se gasesc impreuna. De fapt, aproape 9 milioane de oameni au tulburari mintale co-existente. Insa, doar 7% din aceste persoane primesc trament pentru ambele conditii, iar aproximativ 60% din oameni nu primesc tratament deloc.

Sa intelegem comorbiditatea

Comorbiditatea se refera la faptul ca doua tulburari, precum abuzul de substante si tulburari mintale, de multe ori, exista impreuna. Acest lucru inseamna ca, la multe persoane care sufera de adictie de substante, exista si o alta tulburare mintala. In timp ce nu este o cauza directa intre cele doua, adica nici adictia nu cauzeaza tulburarea mintala si nici tulburarea mintala nu cauzeaza adictia, ele de cele mai multe ori se gasesc impreuna. Ceea ce este important, este ca una din tulburari poate sa o agraveze pe cealalta.

Pentru a intelege mai bine cum este posibila comorbiditatea, ne ajuta sa recunoastem ca ambele sunt boli cronice ale creierului. Cu alte cuvinte, atunci cand cineva se lupta cu o dependenta, creierul sau a fost permanent recompensat de substanta de care a abuzat. La randul sau, acest lucru determina creierul sa functioneze diferit decat inainte. La fel ca diabetul sau bolile de inima, o persoana cu dependenta trebuie sa-si gestioneze starea pentru tot restul vietii. Nu este la fel de simplu ca oprirea consumului de droguri sau a starii de alcool. De multe ori, acest lucru pur si simplu nu este posibil.

De asemenea, schimbarile care au loc in creier din cauza abuzului de substante apar in aceleasi zone ale creierului care sunt afectate de depresie, anxietate, schizofrenie si tulburare bipolara. In consecinta, nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca exista o rata mare de comorbiditate intre dependenta si alte boli mintale. In timp ce oamenii de stiinta nu au dovedit inca o legatura directa, unele probleme de sanatate mintala cresc factorii de risc pentru abuzul de substante. Ceea ce inseamna acest lucru este ca unele persoane cu boli mintale vor apela la alcool sau droguri pentru a face fata suferintei cauzate de problemele de sanatate mintala.

De ce coexista dependenta si boala mintala

Chiar daca exista o rata mare de comorbiditate intre dependenta si boli mintale, acest lucru nu inseamna ca una a cauzat-o pe cealalta - chiar daca a aparut prima afectiune si apoi cealalta. In schimb, exista inca o serie de factori care trebuie luati in considerare, potrivit Institutului National pentru Abuzul de Droguri. De exemplu:

Abuzul de droguri poate determina oamenii sa experimenteze unul sau mai multe simptome ale unei alte boli mintale. De exemplu, exista un risc crescut de psihoza la unii consumatori de marijuana.

Tulburarile mintale pot duce la abuz de droguri sau alcool, deoarece unele persoane folosesc substante pentru automedicatie. De exemplu, produsele din tutun diminueaza uneori simptomele schizofreniei si pot imbunatati cunostintele.

Exista, de asemenea, unele dovezi care indica faptul ca dependentele si bolile mintale sunt cauzate de deficitele cerebrale, influentele genetice si / sau expunerea la traume timpurii. De exemplu, se estimeaza ca intre 40 - 60% din vulnerabilitatea unei persoane la dependenta. poate fi atribuita geneticii. Exista, de asemenea, mai multe...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *