17 apr. 2019

Fetisismul poate deveni tulburare? Iata ce spun specialistii!

Fetisismul este definit prin folosirea unui obiect neinsufletit (fetisul) ca mod preferat de a produce excitare sexuala.

In majoritatea cazurilor in care oamenii au un fetis, comportamentul lor nu indeplineste criteriile pentru o tulburare, deoarece nu le provoaca primejdie semnificativa, nu interfereaza cu functionarea zilnica si nu ii raneste pe ceilalti.

Fetisismul devine tulburare atunci cand excitatia sexuala recurenta, intensa prin folosirea unui obiect neinsufletit sau prin focalizarea pe o parte a corpului nongenitala (cum ar fi un picior) cauzeaza o primejdie semnificativa, interfereaza in mod substantial cu functionarea zilnica, dauneaza sau are potential sa dauneze unei alte persoane.

Persoanele cu tulburare de fetisism ar putea sa nu poata functiona sexual fara fetis. Fetisul poate inlocui activitatea sexuala tipica cu un partener sau poate fi integrat in activitatea sexuala cu un partener doritor. Nevoia de fetis poate fi atat de intensa si compulsiva incat devine primejdioasa in viata unei persoane.

“Fetisismul” provine de la cuvantul portughez “feitico”, ceea ce inseamna "fascinatie obsesiva". Majoritatea persoanelor gasesc atractive particularitati fizice nongenitale, indicand faptul ca un anumit nivel de fetisism este o caracteristica normala a sexualitatii umane.

In DSM-5, tulburarea este acum cunoscuta sub numele de tulburare de fetisism si este clasificata ca o tulburare parafilica, care necesita prezenta unei parafilii ce provoaca primejdie sau afectare semnificativa si poate implica vatamari personale sau risc pentru ceilalti.

Ce este o parafilie?

O parafilie implica un interes sexual intens si persistent (fantezii recurente, indemnuri sau comportamente de natura sexuala) care se concentreaza in jurul copiilor, animalelor, obiectelor sau ii lezeaza pe ceilalti sau pe sine in timpul activitatii sexuale. Uneori, acest interes sexual se concentreaza asupra propriei activitati erotice / sexuale, in timp ce in alte cazuri se concentreaza asupra unei tinte (partener).

Iata care este definitia tulburarii de fetisism conform Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DMS-V):

Conform DSM-5, tulburarea de fetisism este caracterizata ca fiind o conditie in care exista o utilizare persistenta si repetitiva sau o dependenta de obiecte neinsufletite (de exemplu, lenjeria de corp sau incaltamintea cu toc inalt sau o concentrare foarte specifica asupra unei parti corporale adesea nongenitale, cum ar fi picioarele) pentru a ajunge la excitare sexuala. Numai prin utilizarea acestui obiect sau prin concentrarea asupra acestei parti a corpului, individul poate obtine satisfactie sexuala.

Este important de mentionat ca fetisurile sunt o parte normala a activitatii sexuale a unui individ, ele devin o tulburare doar daca produc nivel de stres ridicat si daca intervin in functionarea normala a unei persoane atat social, profesional, cat si in alte arii importante de functionare.

Care sunt cele mai comune obiecte fetis?

Studiile arata ca cele mai comune obiecte fetis sunt lenjeria intima (58.3%), incaltamintea (14.6%), manusile (22.9%), articolele din cauciuc si hainele de piele (10.4%).

Partile corpului (14.6%) cel mai des asociate cu fetisul sunt picioarele, degetele de la picioare si parul. Insa, este destul de comun ca fetisul sa includa impreuna atat un obiect neinsufletit, cat si o parte a corpului (spre exemplu, ciorapii si picioarele).

Pentru unii, doar o imagine a obiectului fetisului poate provoca excitare, desi multi  prefera (sau solicita) obiectul real pentru a obtine excitare. Fetisistul, de obicei, freaca, gusta sau miroase obiectul de fetis pentru satisfacerea sexuala sau cere partenerului sa poarte...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *