12 nov. 2018

Dependenta de munca – prizonierii propriului succes…

Muncesti mai mult de 8 ore pe zi, muncesti si in week-end, si “uiti” sa iti iei concediu? Relatiile tale sunt afectate de timpul pe care il petreci muncind, iar familia sau prietenii iti reproseaza ca muncesti prea mult, ii neglijezi si nu mai ai timp si pentru ei? Iti amani vacantele, activitatile de relaxare sau exercitiile fizice din cauza muncii? Dependenta de munca te face sa devii stresat/a, atunci cand ti se interzice in vreun fel sa muncesti? Sentimentele de bine, de placere si satisfactie se reduc la rezultatele dobandite petrecand mult timp muncind?

Observi ca iti dedici foarte mult timp muncii, chiar daca productivitatea ta este relativ scazuta si nu mai dai acelasi randament ca inainte? Muncesti atat de mult incat iti este afectata sanatatea? Muncesti pentru a iti reduce sentimentele de vina, anxietate, neputinta sau depresie? Daca ai raspuns cu DA, la oricare dintre intrebarile de mai sus, iti recomand sa cauti un psihoterapeut specializat in adictii, care sa te informeze, sau sa te ajute sa tratezi, la timp, dependenta de munca.

De ce dependenta de munca este o problema?

Vorbind, in general, despre dependenta, avem formata o imagine negativa, cu o singura exceptie, dependenta de munca, poate pentru ca cei care muncesc mult sunt priviti in societate ca fiind persoane mature si responsabile. Ei nu obtin doar promovari si recompense (bani si putere), dar obtin si respectul colegilor de munca sau aprecierea superiorilor.

Depindem de serviciul nostru, initial pentru a supravietui, apoi pentru a ne implini nevoile de siguranta, de apartenenta sociala, iubire, stima de sine, realizare si dezvoltare de sine. Workacholismul este o dependenta care nu tine cont de sex, statut marital sau nivel de educatie, poate afecta pe oricine, in aceeasi masura.

Din nefericire, pe termen lung, apare “burnout-ul”, care exprima destul de plastic ce inseamna acest sindrom de epuizare fizica si psihica, corelat cu o diminuare a motivatiei pentru munca si un sentiment de frustrare, care duce la o eficienta scazuta. Pe scurt, workacholismul in faza acuta inseamna burnout.

Ce este dependenta de munca?

Dependenta de munca se caracterizeaza prin „nevoia incontrolabila de a munci fara incetare”, in ciuda consecintelor negative, cum ar fi: problemele de sanatate generate de stres sau epuizare. De fapt, sursa este indepartarea de propriile nevoi, de sine, de oamenii din jur si, in ultima instanta, chiar lipsa eficientei la locul de munca. In ciuda orelor nesfarsite petrecute la lucru, sacrificand timpul dedicat familiei sau propria sanatate, “workaholicii” pot manifesta dificultati in munca de echipa si in delegarea sarcinilor. Acestia tind sa isi asume mai multe sarcini decat sunt capabili sa gestioneze sau sarcini care nu sunt necesare pentru finalizarea unui proiect.

Ca urmare a esecului in alte domenii ale vietii sau din nevoia permanenta de a face cat mai mult si cat mai bine, pentru a-si demonstra ca sunt persoane de valoare, dependentii de munca nu se multumesc doar cu promovari si recompense materiale, ci au o nevoie vitala de a detine puterea si controlul asupra celorlalti.

Persoanele dependente de munca pun accent pe logica si intelect mai degraba decat pe emotii sau sentimente, le lipseste entuziasmul, sunt inclinati inspre rigiditate sau perfectionism, fiind deconectati de partea lor afectiva. De asemenea, dependenta de munca este corelata si cu inabilit...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *