23 ian. 2019

Dependenta de jocurile video – adictie sau hobby?

Probabil multi dintre dumneavoastra va aflati in postura de a aluneca in capcana de a va fi aproape imposibil sa renuntati la jocurile video favorite pe care le accesati intr-un mod incontrolabil, pierzand ore interminabile cu scopul de a ajunge la nivelul si scorurile mult ravnite.

Fie ca o faceti de acasa, de la birou sau de la scoala, de pe laptop, tableta sau telefonul mobil, daca acest comportament intervine peste sarcinile dumneavoastra zilnice, pierdeti notiunea timpului, uitati sa mai mancati sau sa comunicati cu cei din jur si tindeti catre izolare, exista posibilitatea sa fie o problema.

Incepand cu anul 1950, industria jocurilor video a crescut scpectaculos, ajungand astazi sa valoreze miliarde de dolari. Desi la inceput acestea puteau fi jucate doar cu ajutorul anumitor masinarii speciale si nu erau accesibile 24/7, astazi jocurile video sunt printre cele mai populare optiuni ale site-urilor de socializare si pot fi jucate aproape incontinuu pe laptop-uri, console, telefoane mobile sau device-uri speciale.

Intre timp, specialistii au devenit ingrijorati de efectele pe termen lung ale comportamentului compulsiv de “gaming”, fiind tot mai multe cazuri de persoane ce s-au izolat in realitatea virtuala creata de jocurile video, capabile sa-si pericliteze orice urma a vietii sociale.

Este o problema atunci cand petrecem ore in sir jucandu-ne pe telefon, laptop sau tableta?

In iunie 2018, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a clasificat oficial dependenta de jocurile video ca “Gaming Disorder”- Tulburarea de Jocuri Video, fiind inclusa in Clasificarea tulburarilor mintale si de comportament (ICD-11).

Dependenta de jocurile video este o adictie comportamentala ce presupune repetarea unui comportament, chiar daca acesta dauneaza. Ea reprezinta dorinta incontrolabila de a juca fara oprire, acordand prioritate jocurilor in defavoarea altor activitati, acaparand sarcinile zilnice si interesele, in pofida consecintelor negative.

Dr. Shekhar Saxena, directorul departamentului de sanatate mintala din cadrul OMS, a declarat ca tulburarea de jocuri video poate fi prezenta la orice varsta, dar mai ales la adolescenti si tineri. Aceasta a adaugat ca unele dintre cele mai grave cauze inregistrate au inclus tinerii care petrec 20 de ore pe zi jucandu-se, comportamentul avand prioritate fata de alte necesitati ale vietii, cum ar fi "somnul, exercitiile fizice si mancarea".

Studiile arata ca, in comparatie cu femeile, barbatii sunt mult mai predispusi la jocurile video, tind sa fie atrasi de jocurile violente sau agresive, iar cei care prezinta dependenta de jocurile video au stima de sine mai scazuta si un nivel mai scazut al satisfactiei cu viata (Ko, 2005).

Se pare ca exista doua tipuri de adictii in ceea ce priveste jocurile video:

 1. Daca vorbim de jocurile video standard, ce implica un singur jucator, sunt de multe ori offline si au un obiectiv clar, adictia este legata de atingerea unui scor inalt sau a unui standard al misiunii impuse de joc.
 2. A doua categorie este reprezentata de jocurile video online, unde jucatorul este intr-o comunitate cu alti jucatori si, in principiu, aceste jocuri nu au un final, adictia fiind tot mai accentuata cu cat jucatorul isi creeaza un personaj virtual si o relatie cu ceilalti jucatori. Acest tip de joc este o modalitate de a scapa de realitate si reprezinta mediul unde jucatorul se simte acceptat.

Care sunt simptomele adictiei de jocurile video?

Ca orice alta adictie, dependenta de jocurile video are si semne de atentionare pe care trebuie sa le luam in calcul daca simtim ca ne-am adancit prea mult in patima jocului. Simptomele pot fi atat emotionale, cat si fiziologice:

 1. Petreceti mult timp gandindu-va la jocuri chiar si atunci cand nu le aveti in preajma si planuiti cum puteti sa va jucati mai repede? – Unul din primele simptome este preocuparea excesiva si incontrolabila fata de jocuri.
 2. Va simtiti iritati, anxiosi sau suparati atunci cand nu aveti posibilitatea sa va jucati sau atunci cand ati oprit jocul?- Un alt simptom se refera la trairile emotionale negative in raport cu incetarea jocului.
 3. Simtiti nevoia sa petreceti din ce in ce mai mult timp jucandu-va, sa alegeti jocuri din ce in ce mai captivante si sa cumparati diverse echipamente profesionale?- Toleranta este un alt simptom ce poate aparea in dependenta de jocuri video.
 4. Simtiti nevoia sa jucati mai putin, dar nu puteti renunta la jocuri?- De multe ori, a reduce sau a stopa timpul petrecut cu jocurile video poate parea greu de realizat.
 5. Va pierdeti interesul pentru alte activitati recreative din cauza jocului?- Un alt simptom specific adictiei jocurilor video se refera la dorinta din ce in ce mai scazuta de a va implica in alte activitati, care in mod curent ar fi pe placul dumneavoastra, in detrimentul jocurilor video.
 6. Continuati sa va jucati in ciuda faptului ca observati existenta unor consecinte negative?- De multe ori, efectele negative precum somnul insuficient ce duce la oboseala, intarziatul la locul de munca sau la scoala, discutiile in contradictoriu cu ceilalti, cheltuitul banilor in exces pe jocuri sau neglijarea sarcinilor importante nu sunt luate in considerare.
 7. Se intampla sa ascundeti de prieteni sau familie timpul pe care il petreceti in fata jocurilor video?- A-i minti pe cei apropiati sau a-i tine la distanta pentru a nu afla cat timp petreceti cu jocurile video ar putea fi un semn al adictiei.
 8. Va jucati pentru a scapa sau a uita de problemele personale sau emotionale precum anxietate, vinovatie, depresie?- De multe ori, petrecerea timpului cu jocurile video reprezinta fuga de realitate, de responsabilitati si de confruntarea cu emotiile negative.
 9. Riscati sa pierdeti sau sa deteriorati anumite relatii importante, locul de munca curent sau oportunitati profesionale si educationale?- Un alt semn al dependentei de jocurile video este neimplicarea in relatia cu familia sau cu cei dragi, in sarcinile impuse de job sau ignorarea responsabilitatilor profesionale si educationale.

Ce ar putea cauza dependenta de jocurile video?

Specialistii considera ca nivelurile ridicate de dopamina contribuie foarte mult la aceasta problema. Acest neurotransmitator functioneaza in centrul de recompense al creierului si este eliberat in timpul activitatilor pe care majoritatea oamenilor le considera placute.

Pe de alta parte, terapeutii considera ca in cazul adictiilor comportamentale precum dependenta de sex, de jocuri de noroc sau de jocuri video, comportamentul inlocuieste substanta care ar putea determina dependenta in alte situatii, iar jucatul compulsiv genereaza placerea ce va ghida jucatorul in directia repetarii comportamentului cat mai mult cu putinta.

Din punct de vedere emotional, cercetatorii sustin ipoteza conform careia jucatorii compulsivi se retrag intr-o lume virtuala pentru a scapa de problemele din viata real...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *