16 dec. 2015

BULIMIA: efecte adverse si perverse ale dietelor prost facute

Bulimia (mancatul excesiv, de tip compulsiv) si anorexia (abtinerea de la mancare pentru satisfacerea dorintei de a fi slab) sunt considerate tulburari emotionale.

Desi la prima impresie bulimia si anorexia par legate de corp si greutate corporala, tulburarile comportamentului alimentar tin de fapt de emotii, de relatii, de gandire si de comportament - intr-un cuvant de psihic.

Simptomele intalnite in bulimie sunt modalitati de a face fata unor emotii negative intense, precum teama, neputinta, vinovatia, confuzia, s.a.m.d.

Persoanele care sufera de bulimie descriu, de exemplu, varsaturile autoprovocate ca pe o modalitate de "curatare" de emotii, ca pe o eliberare de sentimente negative, de teama, vinovatie sau rusine, exprimata atat de concret prin corp.

Bulimia - care sunt simptomele?

Bulimia este o tulburare de comportament alimentar.

Inainte de aparitia propriu-zisa a simptomelor bulimiei, deseori persoana incepe prin a tine cure de slabire drastice, prin a-si numara caloriile si mai ales printr-o preocupare excesiva fata de forma si greutatea corporala.

Acestea sunt insotite de frica intensa de ingrasare sau de a fi grasa.

Bulimia se manifesta prin:

episoade de mancat compulsiv, in timpul carora persoana poate consuma o cantitate mare de alimente si simte ca isi pierde controlul cu privire la ce/cat mananca

• comportamente de compensare, care pot fi: varsaturi autoprovocate, sport practicat in exces, laxative, ceaiuri pentru slabit, diuretice, clisme, post negru, etc.

Efecte adverse si perverse ale dietelor nereusite, care te reintorc la bulimie

Paradoxul care reiese din analiza rezultatelor a numeroase diete este ca toate sunt eficiente, dar niciuna nu functioneaza efectiv.

Aceasta inseamna ca miile de diete propuse in ultimi ani de specialisti, ca antidot la efectele devastatoare ale bulimiei sunt in masura sa produca efecte reale de pierdere in greutate a celor care le urmeaza.

Problemele apar in schimb, la nivelul mentinerii rezultatului, adica: marea majoritate a persoanelor dupa putin timp abandoneaza dieta si ajung sa redobandeasca greutatea initiala, deseori chiar peste.

1. Efectul de transgresiune: cu cat este interzis mai mult, cu atat mai mult este dorit

Primul mod sigur de a face sa esueze proiectul unui echilibru alimentar este decizia de a interzice alimentele prea calorice.

Aceasta pentru ca, tocmai din cauza interzicerii lor, devin din ce in ce mai dorite. Parafrazandu-l pe Oscar Wilde, nimic nu este mai irezistibil ca o interdictie.

2. Efectul condamnare: succesul care alimenteaza insuccesul.

Succesul aparent este o capcana cu adevarat vicleana in materie de efecte psihologice care duc la bulimie.

Dupa ce s-a obtinut cu mari eforturi succesul mult ravnitei forme fizice, s-a intors insuccesul de a fi din nou coplesiti de demonul foamei compulsive. Adica, din nou, bulimia.

3. Efectul evitare: pentru a evita tentatiile, renunt la senzatii – persoane care de teama de a reveni la bulimie, se abtin de la a manca si nu reusesc sa se bucure de o masa.

4. Efectul razvratire: deoarece nu reusesc, ma las dus.

Atunci cand tentativa de a atinge si a mentine o buna forma fizica, esueaza in mod repetat, pe baza uneia sau mai multor solutii disfunctionale incercate descrise, persoana poate sa reactioneze.

Una dintre reactiile cele mai frecvente o constituie revolta totala fata de sacrificiul alimentar.

Subiectul  se lasa dus si se abandoneaza complet bulimiei, vazuta ca placere de a manca si de a bea; de obicei intrerupe si orice activitate motorie care este orientata catre o silueta placuta.

Deseori aceste persoane declara ca, deoarece pentru ele este imposibil sa tina dieta si de fiecare data cand au incercat au esuat, renuntand apoi l...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *